back to top

Najjednostavniji recept za savršene kisele krastavčiće

spot_img

Svi recepti su jednostavni, a šansa da vam zimnica ne uspije ne postoji.

Kiseli krastavci, najjednostavnija zimnica

Da biste kornišone smjestili u tegle ne treba vam livada sa “smederevcem” i gomila pomoćnika. Kisele krastavce, što bi naše babe rekle, “možete da stavite” čak i ako imate mini šporet. Za čitavu operaciju vam je potrebna ringla, rerna u kojoj ćete sterilisati tegle, koje su vam gle čuda takođe potrebne, kornišoni, voda, so, sirće i šećer.

Nema konzervansa, vinobrana, sve je prirodno.

Recept ide ovako: koliko kilograma kornišona, toliko litara vode. Sirće sipate u razmjeri 1:4, recimo ako imate kilogram krastavaca, treba vam litar vode, 250 ml sirćeta i po dvije supene kašike soli i šećera.

I sada, operete krastavce, za to vrijeme sterilišete tegle.

Sterilizacija tegli za zimnicu

Čiste tegle stavljate u rernu, koja je već zagrijana na 100 stepeni ili na 50 ako vam rerna ima ventilator i ostavite 20 minuta. Ako baš žurite, možete da ih sterilišete i u mikrotalasnoj, tako što u teglu sipate vodu, oko tri prsta, podesite na najjače i ostavite 2-3 minuta. Para koja se stvori će odlično sterilisati staklo i tako čuvati povrće od kvarenja. Što se poklopaca tiče najbolje je da ih prokuvate.

Priprema paca i punjenje tegli za kisele krastavce

U velikoj šerpi treba da pomiješate vodu, sirće, šećer i so i sve pustite da provri. Ostavite da se ohladi. Ako želite baš onaj industrisjki ukus možete da dodate slačicu i biber u zrnu. Sada samo lijepo poređajte oprane kornišone u sterilisane tegle, sipajte pac, stavite plastični pritiskač u svaku teglu, uvjerite se da je pac pokrio krastavce, treba da budu sasvim potopljeni, zatvorite tegle.

Kuvanje kiselih krastavaca i kraj

U veću šerpu stavite krpu, sipajte vodu, recimo 4 cm i poređajte tegle. Stavite šerpu na ringlu, kada voda proključa, nastavite da sve kuvate još 15 minuta. Izvadite tegle, umotajte ih ćebetom i ostavite ih do sutra, da se sasvim ohlade i vaša zimnica je gotova!

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima