Sastojci:
Za tijesto:
10 belanaca
200 g šećera u prahu
10 žumanaca
4 kašike kakaoa
2 kašike brašna
200 g sjeckanih lješnika
Za čokoladni fil:
100 ml mlijeka
100 g čokolade
300 g omekšalog putera
200 g šećera u prahu
Za fil sa kokosom:
200 ml vode
200 g šećera
250 g kokosovog brašna
150 g putera
Za glazuru:
200 g bijele čokolade
100 g putera + 50 g putera
100 g crne čokolade
Recept za kolače sa kokosom, lejšnicima i čokoladom:
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite bjelanca, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Umiksajte, pa dodajte žumanca i ponovo umiksajte. Dodajte postepeno prosijani kakao i prosejano brašno u smjesu. Sjedinite sastojke špatulom. Ubacite na kraju sjeckane lješnike, pa smjesu rasporedite u 2 pleha. Pecite kore za kolač na 180°C oko 10 minuta. Potom ostavite kore da se ohlade. U šerpu dodajte puter, vodu, šećer, pa otopite na laganijoj vatri. Dodajte potom kokos. Dobro promiješajte dok se ne formira kompaktna smjesa, pa ostavite fil sa kokosom u činiju da se ohladi. Počnite sa pravljenjem čokoladnog fila za kolač tako što ćete umiksati omekšali puter, pa postepeno dodati šećer u prahu i miksati. U otopljenu čokoladu dodajte mlijeko, dobro promiješajte, pa dodajte u umućena belanca i šećer u prahu i umiksajte. Po jednoj ohlađenoj kori rasporedite polovinu čokoladnog fila i stavite u frižider da se stegne. Potom rasporedite fil sa kokosom, pa nanesite ostatak čokoladnog fila po kolaču. Poravnajte, pa prekrijte drugom korom. Sklonite pek papir sa ivica. Otopite 100 g putera i belu čokoladu, pa nanesite po vrhu kolača. Otopite crnu čokoladu sa puterom, pa je prebacite u špric za kolače. Išarajte kose linije, pa čačkalicom povucite linije u suprotnom smjesu kako biste dobili lijepu šaru. Stavite kolač u frižider na 1 sat da se stegne čokolada. Skinite pek papir u potpunosti, pa sjecite i služite. Preporučujemo i sitne kolače sa kokosom, čokoladom i kikirikijem.
BONUS VIDEO: