Najskuplji sir na svijetu je sir Cabrales

spot_img

Sir iz Španjolske postao je najskuplji sir na svijetu! Riječ je o siru “Cabrales”, odnosno kabralskom siru. Španjolski restoran nedavno je platio ogromnu cifru od gotovo…

30.000 eura (32.800 USD) za komad ručno rađenog sira od 2,2 kg, čime je postavljen novi svjetski rekord za najskuplji komad sira.

Svake godine, u zadnjem tjednu kolovoza, grad Las Arenas de Cabrales domaćin je natjecanja na kojem se najbolji komadi sira Cabrales prodaju na aukciji onome tko ponudi najviše.

Ove je godine restoran “Llagar de Colloto” u španjolskom Oviedu platio nevjerojatnih 30.000 eura za komad sira “Cabrales”, odnosno sira Cabral koji se ručno proizvodi od kravljeg i kozjeg mlijeka i odležava nekoliko mjeseci u špilja u planinama Los Picos de Europe.

Proizveden u sirani Los Puertos u Poo de Cabralesu, komad sira od 2,2 kg žiri je izabrao kao najbolji među petnaest sireva proizvođača koji su sudjelovali u natjecanju te je bio najpoželjniji na sljedećoj aukciji.

ilustracija sira cabrales
Ilustracija sira Cabrales

“Znali smo da imamo dobar sir, ali smo također znali da je jako teško pobijediti”, rekao je Guillermo Pendas Bada, proizvođač pobjedničkog sira koji je deset mjeseci sazrijevao u špilji na 1500 metara nadmorske visine.

Zanimljivo je da “Llagar de Colloto” već nekoliko godina pobjeđuje sve za najbolji komad sira Cabrales. Ovaj restoran je 2018. godine za pobjednički komad sira platio 14.300 eura, a godinu kasnije za najbolje ocijenjeni sir potrošio je 20.500 eura.

Sada je ponovno potrošio ogroman novac na komad Cabralesa i postavio svjetski rekord u cijeni sira

Cabrales je prirodni sir, vlažni uvjeti pogoduju razvoju plijesni sličnih penicilinu koje mu daju karakteristične plavo-zelene pruge i mrlje. Sir Cabrales postaje sve popularniji kako u Španjolskoj tako iu inozemstvu, sa 66.226 kilograma prodanih prošle godine samo u Europskoj uniji.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

najskuplji sir na svijetu je sir cabralesnajskuplji sir na svijetu je sir cabrales


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima