back to top

Naslov: Slično žerbu, ali ukusnije: Stari recept za srpski kolač koji svaka domaćica treba da zna

spot_img
naslov: slično žerbu, ali ukusnije: stari recept za srpski kolač koji svaka domaćica treba da zna

Sastojci za mađaricu:

100 g masti

600 g brašna

200 g šećera

kašićica sode bikarbone

prstohvat soli

2 jaja

1 čaša kisele pavlake

Fil:

400 g šećera

1 l hladnog mlijeka

100 g brašna

50 g kakaa u prahu

Glazura:

4 kašike ulja

200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C i pripremite dva velika pleha za pečenje sa papirom.
U posudi izmiješajte mast sa brašnom, dodajte sve suhe sastojke i dobro promiješajte.
Umiješajte jaja u smjesu, zajedno sa kiselom pavlakom, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto podijelite na šest dijelova, razvaljajte svaki u pravougaonik debljine 2 milimetra i pecite kore 5-8 minuta.
Za fil, pomiješajte šećer, kakao i brašno, pa skuvajte sa mlijekom dok se ne zgusne. Filujte kore i pritisnite ih kako bi se spojile.
Ohladite mađaricu na hladnom mjestu, a zatim pripremite glazuru od rastopljene čokolade i ulja. Prelijte preko gornje kore, ohladite i secite na kocke.
Poslužite i uživajte u ovom ukusnom kolaču!
BONUS VIDEO:

LIČI NA ŽERBO, ALI JE MNOGO UKUSNIJI Stari recept za srpski kolač koji svaka domaćica treba da ima u svesci Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima