back to top

NASMRT PRETUKLI HRVATSKOG RUKOMETAŠA U SKOPLJU: DOBILI UKUPNO 52 GODINE ZATVORA

spot_img

nasmrt pretukli hrvatskog rukometaša u skoplju: dobili ukupno 52 godine zatvora

Podsjetimo, prvostepenom presudom iz novembra 2022. Anđelo Gjorgievski (28) osuđen je na 18 godina zatvora, jednako kao i drugooptužena Klementina Lefkovska (19). Andrej Kostovski (19) osuđen je na 16 godina zatvora.

Iako je potvrdio kaznu, sud je preinačio prvostepenu presudu u dijelu odšteta roditeljima i bratu ubijenog Denisa. Prema prvostepenoj presudi ocu i majci trebalo je biti isplaćeno po 145 hiljada eura, a bratu Borisu 130.000 eura. Apelacijski sud je odlučio da Denisovim roditeljima pripada odšteta od po 65 hiljada eura, a bratu 48 hiljada eura.

  • Klementina nije pomogla Totu, a Anđelo je pobjegao. Olakšavajuća okolnost za Klementinu je da je nezaposlena samohrana majka koja do sada nije osuđivana. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su napravili. Ipak, najupornija je u udaranju bila Klementina, koja se u jednom trenutku vratila na mjesto incidenta i opet udarila Tota po glavi – kazala je u obrazloženju prvostepene presude sutkinja.

Klementina Lefkovska je u jednom trenutku, nakon što joj je izrečena kazna, zatražila da je odvedu na WC jer joj se povraćalo. Anđelo Gjorgievski također je bio nervozan tokom izricanja presude te je dobacivao razne komentare sutkinji.

“Hoćete li me izbaciti iz sudnice?” rekao je Anđelo sutkinji. “Smiri se”, rekao mu je odvjetnik, a on je odgovorio: “Što da se smirim?”

  • Što se tiče mog bijega, to nije istina. Tek kad sam saznao da me policija traži, prijavio sam se sam policiji i priveden sam. Bio sam izgubljen od cijelog događaja, bio sam pod antidepresivima, ali kada sam saznao da me policija traži, došao sam u pritvor – rekao je Anđelo Gjorgievski.

I Klementina je tvrdila isto.

  • Također, sama sam se prijavila policiji. Kada sam počinila zločin, imala sam 18 godina – rekla je.

Slučaj je od početka bio dosta čudan. Prvo se tvrdilo da je Tot pretučen, ali onda je policija to demantirala. Na kraju se ispostavilo da je zaista riječ o nasilnoj smrti.

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih povreda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo su rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut.

  • Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život – rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

No onda je makedonska policija objavila saopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga.

  • Odmah su uhapšene dvije osobe, a za trećom se traga – kazala je tada makedonska policija.

Tragični incident dogodio se početkom aprila oko 3:30 ispred noćnog kluba Privilege, kada su osumnjičeni nakon kraće verbalne svađe napali hrvatskog državljanina i zadali mu više udaraca šakama i nogama.

Tot je od udaraca pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Osumnjičeni su ga nastavili udarati po glavi, a potom su pobjegli. Osoba zaposlena u noćnom klubu pozvala je hitnu pomoć, nakon čega je rukometaš dovezen u Kliniku Marija Terezija.

Na YouTubeu se pojavila navodna snimka premlaćivanja, koja je ubrzo obrisana. Na snimci se vidi kako Gjorgievski zadaje dva udarca Totu po licu, od kojih on gubi svijest i pada na zemlju te ostaje nepomično ležati.

Dok je ležao na zemlji, još dvije osobe, od kojih je jedna ženska osoba, koja je bila  najagresivnija u tom trenutku, nogama su ga udarale u glavu. Nakon otprilike pola minute, napadač koji je prvi udario Tota u glavu i srušio ga prišao mu je i pokušao pomoći.

Anđelo Gjorgievski, koji je posljednji uhapšen sredinom aprila, nakon što je za njim raspisana potjernica, poznat je od ranije po brojnim prijestupima, a u Sloveniji je bio osuđen i za trgovinu drogom. Gjorgievski je u junu 2016. doživio saobraćajnu nesreću u centru Maribora, kada je svojim automobilom udario u pet parkiranih automobila te pobjegao. No ubrzo ga je policija uhvatila.

U oktobru 2016. policija je pronašla laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, pisao je 24 info. Između ostalog, u laboratoriju se proizvodio i gamahidroksibutirat, koji spada u kategoriju depresiva živčanog sustava i poznat je kao droga za silovanje. U laboratoriju su također zaplijenjeni marihuana i amfetamini.

(Index hr)

The post NASMRT PRETUKLI HRVATSKOG RUKOMETAŠA U SKOPLJU: DOBILI UKUPNO 52 GODINE ZATVORA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima