back to top

NE POSTOJI BOLJI PRAZNIČNI DESERT Nezaboravni božićni rolat od čokolade

spot_img

U nastavku vam donosimo odličan recept u kojem je apsolutna zvijezda tamna čokolada.

Proces pripreme može potrajati, budući da se i biskvit i ganače trebaju dobro ohladiti, ali koraci su vrlo jednostavni i neće vam oduzeti puno vremena. Na vama je samo da se dobro organizujete i radite s guštom, bez pritiska!

Sastojci za rolat:

– 70 g rastopljenog maslaca

– 70 g nasjeckane tamne čokolade

– 1 kašika ekstrakta vanilije

– 5 jaja

– 150 g šećera

– 1 kašika instant kafe

– 3/4 kašike praška za pecivo

– 1/2 kašičice soli

– 1/2 kašike sode

– 3 kašike vode

– 100 g brašna

Sastojci za nadjev:

– 500 ml slatkog vrhnja

Sastojci za ganače:

– 350 g slatkog vrhnja

– 350 g nasjeckane tamne čokolade

– prstohvat soli

Postupak:

– Zagrijte rernu na 180 stepeni. tepsiju za pečenje obložite masnim papirom.

– Na pari rastopite maslac, maknite ga s vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa stavite sa strane.

– Mikserom izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte instant kafu, prašak za pecivo so i sodu. Miksajte otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.

– Smanjite brzinu miksera, dodajte vodu pa ulijte (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješajte brašno špatulom ili drvenom kuvačom.

– Prelijte smjesu u pripremljenu tepsiju i poravnajte je. Pecite otprilike 12 minuta u zagrijanoj rerni.

– Odmah nakon što tijesto izvadite iz rerne, pokrijte kalup aluminijskom folijom pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

– Dok se biskvit hladi, pripremite ganače. Zagrijte vrhnje pa prelijte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne istopi, posolite i po želji dodaj malo ekstrakta vanilije. Stavite u frižider na otprilike dva sata.

– Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premažite rashlađeni biskvit i dobro zarolajte pa s vanjske strane premažite rashlađenim ganačeom.

– Odrežite kraj dijagonalno i premjestite ga sa strane pa dobro premažite kako bi ličilo panju. Dobro premažite ganačeom da rez ne bude vidljiv.

– Viljuškom lagano pređite dužinom rolata kako bi izgledala poput kore panja. Pospite šećerom u prahu za efekat snijega ili ukrasite božićnim keksićima.

Rolat možeš nadjenuti i nečim drugim, poput kreme od lješnjaka ili musom od mliječne čokolade. Ako se opredijelite za ovu jednostavnu verziju s tučenim vrhnjem, rolada će imati relativno kratak rok trajanja od otprilike 36 sati. Čuvajte je u frižideru, daleko od namirnica intenzivnog mirisa i/ili okusa, prenosi „Gastro“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima