back to top

NESTANAK MALE DANKE PODSJETIO NA NAJVEĆU POTRAGU U HISTORIJI BANJE LUKE

spot_img

nestanak male danke podsjetio na najveću potragu u historiji banje luke

I dok svi sa nestrpljenjem očekujemo poruku da je nestala Danka pronađena živa i zdrava, sve ekipe su na terenu u Boru, pretražuju svaki pedalj zemlje i sve što se dešava podsjeća na ljeto 2007. godine i najveću potragu koju i danas pamti Banja Luka.

– Ratko je nestao 2007. i niko ne može vjerovati da je dijete tako iz čistog mira jednostavno nestalo, a da su tri godine nakon nestanka, i to na mjestu koje smo obišli 100 puta, pronađeni dijelovi kostiju. U toj šumi ljudi sijeku drva, djeca beru jagode i neko bi osjetio i vidio da je moj sin ostao i umro u šumi – ispričala je ranije ogorčena majka Slobodanka.

Nestanak dvoje djece gotovo je identičan po načinu. Mjesta nestanka su slična, blizu naseljenog mjesta, šume, niskog rastinja. I sve se prema izjavama roditelja, odigralo u par sekundi ili “tek što su skrenuli pogled”.

Selo Idžani u Potkozarju, nekoliko kilometara od Banje Luke u ljeto 2007. godine bilo je mjesto najveće potrage u historiji Banje Luke i regije.

Angažovani su i psi tragači iz Hrvatske, ali ništa nije dalo pozitivan rezultat, a kada istraga omane, krenule su različite teorije.

Niko nije mogao vjerovati da je tada četvorogodišnji Ratko nestao na području koje je naseljeno, kojim se kreće više ljudi.

Crna sudbina zadesila je porodicu Makarić u julu 2007. kada je u selu Idžani nadomak Banjaluke nestao tada četvorogodišnji Slobodankin sin Ratko. Dječak je nestao kada je sa svojim stricem Oliverom Makarićem otišao da na obližnjem potoku napoji stoku.

nestanak male danke podsjetio na najveću potragu u historiji banje luke
NESTANAK MALE DANKE PODSJETIO NA NAJVEĆU POTRAGU U HISTORIJI BANJE LUKE

Poslije nestanka, policija, mještani, vatrogasci, predstavnici Civilne zaštite i lovačkih udruženja pokrenuli su do tada najveću potragu u BiH. Za Ratkom su tragali i specijalni helikopteri MUP RS i EUFOR, a naknadno su u potragu uključeni i psi tragači Gorske službe spasavanja iz Hrvatske.

Ipak, potraga nije dala rezultate, a tragači su uspjeli da pronađu samo mobilni telefon Ratkovog strica, koji je dječak nosio sa sobom, dijelove njegovog plastičnog pištolja i trag stopala u sasušenoj lokvi.

Tačno tri godine kasnije na mjestu koje je „pročešljano“ više puta tokom potrage pronađeni su dijelovali skeleta za koje je DNK analizom utvrđeno da pripadaju malom Makariću. Istraga je tako zaključila da je nesrećni dječak mrtav, ali odgovora kako je nastradao ni danas nema.

The post NESTANAK MALE DANKE PODSJETIO NA NAJVEĆU POTRAGU U HISTORIJI BANJE LUKE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima