NIKO JERKIĆ: Imao sam važnu ulogu, ali mislim da je moglo i bolje

spot_img

Sa osam sigurnih pobjeda kadetska (U-16) Košarkaška reprezentacija Hrvatske je u Pitestiju (Rumunjska) uvjerljivo osvojila Eurobasket B divizije, a među ovim igračima su bili i Niko Jerkić koji je porijeklom iz Čapljine te Širokobriježanin Matej Galić.

Dosta aktivnu ulogu je na prvenstvu imao Jerkić (rođen 13. 9. 2007. godine, 198cm, nisko krilo) koji je porijeklom iz Čapljine po ocu Dariu, inače nekadašnjem Košarkašu Čapljine, Cibone, Bayera, Dubrovnika, Brotnja, Bamberga, a kasnije i treneru nekoliko njemačkih klubova.

Niko je na prvenstvu imao zapaženu ulogu i statistički bio četvrti igrač susjedne države. U osam utakmica je igrao po 20.1 minuta, a postizao prosječnih 8.5 poena, 3.6 skokova i 1.4 asistencije.

NAPOMENA: Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti “Dnevni list Mostar” i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Dnevnog lista, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Niko je inače Košarkaš Ulma koji je imao priliku odlučiti se nastupati za Hrvatsku ili Njemačku.

 – Odlučio sam se za Hrvatsku jer imam sportski veću ulogu i korijene odavde, a između ostalog i jer je društvo bolje. Imao sam dobru ulogu u timu iako mislim da je minutaža mogla biti i veća, posebno u polufinalnoj utakmici. Ukupno je ipak bilo dobro, kvalitetno smo se pripremili i od početka smo znali da možemo, jer smo u pripremnom periodu pobjeđivali ekipe iz A divizije. Osvojili smo natjecanje i vraćamo se u A diviziju, kazao je Niko Jerkić.

NIKO JERKIĆ: Imao sam važnu ulogu, ali mislim da je moglo i bolje

Nakon prvenstva u Rumunjskoj vratio se u Čapljinu na odmor.

 – Volim provoditi dane odmora kod dede u Čeljevu, kaže Niko.

On je posebno talentiran Košarkaš njemačkog Ulma koji ga poslije ovoljetne pauze šalje u internat.

 – Imat ću sve što trebam za dalje napredovanje. Ulm je prvak Njemačke i naša Orange akademija ima najbolje uvjete u Europi, zaključio je Niko Jerkić.

Košarku je Niko počeo trenirati u Elchingenu sa 7 godina, da bi godinu i pol kasnije prešao u Ulm, u čijem pomlatku i dalje razvija svoje potencijale. Sa nepunih 16 godina on će početi igrati za juniorski U-19 tim, a nastupat će i u Drugoj ligi za drugi tim Ulma.

Roko Jerkić na istoj trasi

Stopama Nike ide i njegov mlađi brat Roko Jerkić (rođen 14. 3. 2010.), visok 194cm. On je najbolji strijelac U-14 ekipe Ulma i dobio je već poziv U-15 reprezentacije Njemačke. Rijetko se događa da u Njemačkoj dvije godine mlađi dječak od toga uzrasta dobije poziv za U-15 selekciju. On praktički ima tri godine vremena da odluči za koju reprezentaciju će igrati. Po svim statistikama je među najtalentiranijim dječacima u Njemačkoj. Bio je prvi strijelac Bavarske lige i osvojio Superkup Njemačke. O braći Jerkić će se očito tek još dosta toga pozitivnog čuti.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]

niko jerkić: imao sam važnu ulogu, ali mislim da je moglo i bolje
Roko Jerkić

The post NIKO JERKIĆ: Imao sam važnu ulogu, ali mislim da je moglo i bolje appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima