back to top

Obezbijeđeni bolji uslovi za učenike OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”

spot_img

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, zajedno s predsjedavajućim Skupštine KS, Elvedinom Okerićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Mirzom Selimbegovićem i načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo, Semirom Efendićem posjetila je OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Tokom posjete, u pratnji direktorice škole, Samire Nukić, ministrica Hota-Muminović je s delegacijom obišla obnovljenu salu i ulazni hol, obnovljene i opremljene kuhinje, učionice razredne nastave i zbornicu. Postupak javne nabavke i nadzor nad realizacijom radova provela je Općina Novi Grad.

Sanaciju pomoćnih prostorija sportske sale i ulaznog hola finansiralo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u potpunom iznosu od 165.000 KM, dok je preko 11.000 KM uloženo u obnovu i opremanje školske kuhinje.

Ministarstvo je već ranije u školi investiralo u nabavku 18 novih računara i unapređenje 18 postojećih računara, čime je znatno poboljšana računarska oprema i infrastruktura škole.

“Posjeta OŠ ‘Mehmedalija Mak Dizdar’ jasno pokazuje našu posvećenost poboljšanju obrazovnih uslova za sve naše učenike, stvarajući dobar ambijent za učenje i razvoj. Ukoliko budemo kreirali podržavajući ambijent možemo očekivati otporne i kreativne generacije. Mi smo za rekonstrukciju i nabavku opreme za škole u ovoj godini izdvojili više od 9,5 miliona KM. I u narednim godinama planiramo izdvajanja za rekonstrukciju i opremanje škola“, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, naveo je da ga raduje što je imao priliku aktivno sudjelovati u komunikaciji, koordinaciji, i pružanju potrebne pomoći u vezi s rekonstrukcijom OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ koju je i on pohađao.

„Posebna čast i zadovoljstvo je što sam imao priliku da zajedno s ministricom i s načelnikom Općine Novi Grad, doprinesem poboljšanju uslova našim učenicima i prosvjetnim radnicima. Mi smo 24 sata dnevno na raspolaganju, kako za ovu školu, tako i za sve ostale, jer istinski vjerujemo da je odgoj i obrazovanje investicija koja nema cijenu za naše društvo i da je svaka prilika za doprinos obrazovanju izuzetno važna i vrijedna“, naveo je predsjedavajući Okerić.

Predsjedavajući Selimbegović izrazio je zadovoljstvo što je na čelu Općinskog vijeća koji prepoznaje važnost dugoročnih investicija, posebno kada su u pitanju ulaganja u mlade generacije.

“To je naše opredjeljenje, koje se odražava i u odluci da povećamo sredstva namijenjena našim osnovnim i srednjim školama. Cilj nam je da na neki način razvijamo patriotizam kod naše djece, ističući državna obilježja kao uzore kojima se ponosimo. Želim se zahvaliti na korektnom i uspješnom implementiranju ovih inicijativa“, istakao je predsjedavajući Selimbegović.

Ministrica je čestitala vrijednom kolektivu OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ što svojim posvećenim pristupom čine da ova škola nije samo škola, već, kako je navela, i kuća. 

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima