back to top

OBRAČUNI NA ULICAMA SARAJEVA: OVDJE SU NAJVIŠE GORJELA AUTA

spot_img

obračuni na ulicama sarajeva: ovdje su najviše gorjela auta

Mafija, kriminal, kamate, dugovi i ko zna još šta razlog je zbog kojih u glavnom gradu na mjesečnom nivou ‘plane’ bar nekoliko automobila.

Posljednji takav slučaj desio se na Mojmilu 19. decembra, u utorak kada je došlo do požara na putničkom motornom vozilu “Ford Focus”

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dana 18.12.2023. godine u 02:30 sati, obaviještena je PU Novi Grad Sarajevo da je u ulici Olimpijska, općina Novi Grad Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, dok je na vozilu nastupila materijalna šteta.

Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak protivpožarne zaštite.

Dvije noći ranije, sa 16. na 17. decembar u naselju Grbavica su također izgorjela dva automobila. Na sreću nije bilo povrijeđenih osoba, a policija nastavlja raditi na terenu s ciljem identifikacije počinitelja i njegovog hapšenja.

  • Oko 02:30 sati u ulici Behdžeta Mutevelića izgorjela su dva automobila – rečeno je iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

U ulici Džemala Bijedića bb u Sarajevu 15. decembra oko 22 sata je došlo do požara na jednom automobilu, koji je brzo lokalizovan.

Sindikat metalaca FBiH je saopćio da je vozilo koje je zapaljeno vozilo Sindikata metalaca FBiH – Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo, a u požaru nije bilo povrijeđenih, dok je pričinjena materijalna šteta.

Na snimku se jasno vide dvije osobe koje pripremaju, a zatim i pale automobil. Policijski službenici su izašli na mjesto događaja, a zbog osnova sumnje o izvršenju krivičnog djela izazivanje opće opasnosti, obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kanton Sarajevo. Ostaju nerazjašnjene okolnosti zbog kojih je počinjeno ovo krivično djelo – naveli su iz Sindikata metalaca.

24. novembra je u sarajevskom naselju Dobrinja oko dva sata iza ponoći došlo do još jednog požara na putničkom vozilu marke Citroen, uslijed čega je požar zahvatio još četiri motorna vozila parkirana u neposrednoj blizini.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

Sarajevsko naselje Stup nerijetko je mjesto vatrenih i fizičkih obračuna različitih mafijaških grupa, a često dolazi i do zapaljenja automobila čiji su požari u većini slučajeva podmetnuti.

Takav jedan slučaj se dogodio sedmog septembra, kada je zapaljeno jedno putničko vozilo, a pri čemu je pričinjena velika amterijalna šteta. Brzom akcijom vatrogasaca, požar se nije proširio na okolna vozila.

Ovaj požar se dogodio samo dan nakon što je jedno auto zapaljeno u sarajevskom naselju Otoka.

Šestog dana septembra u 2:30 iza ponoći na parkingu sarajevskog naselja Otoka zapaljeno je još jedno vozilo, a oštećeno vozilo pored izgorenog automobila.

Nemili događaj se desio u noći sa utorka na srijedu, a iz MUP-a KS tada su objavili da je požar podmetnut. Prilikom požara nije bilo povrijeđenih osoba.

Šestog jula 2023. godine došlo je do zapaljenja automobila koje je privuklo pažnju javnosti. Naime oko tri sata iza ponoći u sarajevskoj ulici Goruša na području Općine Centar zapaljen je skupocjeni Audi RSQ8, koji je u vlasništvu sarajevskog ugostitelja i MMA borca Denisa Stojnića, a na vozilu su bile njemačke registarske tablice. 22. septembra je potvrđeno iz MUP-a KS kako je uhapšen osumnjičeni za podmetanje ovog požara, a riječ je o muškarcu rođenom 1983. godine.

Na automobilu je pričinjena materijalna šteta u vrijednosti preko 300.000 KM.

25. januara godine na izmaku MUP KS je u kratkom vremenskom periodu zaprimila dvije dojave o zapaljenim automobilima na prostoru Općine Novi Grad.

Prvobitno je iza ponoći došlo do požara na putničkom motornom vozilu marke „BMW”, koji je u vlasništvu S. F. iz Sarajeva.

Također, pomenutog dana u 04:30 sati u ulici Safeta Hadžića, u istoj općini došlo je do požara na teretnom motornom vozilu marke “Fiat Dukato”, vlasništvo E.F. iz Sarajeva.

U navedenim požarima nije bilo povrijeđenih osoba, dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

Po izjavi sudskog vještaka požari su namjerno izazvani upotrebom otvorenog plamena.

Ovo nije prvi slučaj podmetanja požara na automobilima u glavnom gradu BiH i stoga Tužilaštvo KS, želi stati ukraj paljevinama.

Slučajevi požara na automobilima koje smo naveli tokom godine su samo rijetki s obzirom da se vjeruje da su upravo ovi požari podmetnuti. MUP KS još uvijek nema razvijenu strategiju kako stati u kraj počiniocima ovih krivičnih djela, ali s obzirom da je u posljednje vrijeme MUP KS u saradnji sa ostalim sigurnosim agencijama sproveo akcije hapšenja velikog broja ljudi sa kriminalnim dosjeom, vjeruje se kako će u skorije vrijeme stati u kraj i ovom problemu.

The post OBRAČUNI NA ULICAMA SARAJEVA: OVDJE SU NAJVIŠE GORJELA AUTA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima