Ona je najmlađa novinarka u Gazi: Upoznajte 9-godišnjeg Lamu Jamousa

spot_img

Devetogodišnja Lama Abu Jamous počela je majčinim telefonom snimati ono što je proživljavala u Gazi i to objavila na svojoj Instagram stranici koju sada prati više od 770.000 ljudi.

Nakon što je Izrael odgovorio ofenzivom na terorističke napade Hamasa u listopadu, Lama i njezina obitelj bili su prisiljeni napustiti svoj dom u gradu Gazi zbog čestih zračnih napada, prema CNN. Upravo je sada u egzilu na jugu Pojasa Gaze.

Htio sam svijetu pokazati jasnu sliku: da djeca u Gazi pate. Nema hrane ni vode. Nemamo ništa”, kaže sitna novinarka koja svoje reportaže objavljuje na Instagramu. Lama je intervjuirao djecu ranjenu u izraelskim bombardiranjimaprezentirao je iskustvo boravka u školskim prihvatilištima.

Postala je glas najugroženijih u Gazi – djece, ističeCNN.

“Kada je počeo rat, znali smo da ima nešto za reći. Zgrabila je svoj telefon i počela snimati vlogove o situaciji u Gazi, bombardiranju i raseljavanju ljudi”, rekao je za AFP njezin ujak Ahmad.

Djevojčica otac joj je uzor koja radi kao novinarka mreže Al Jazeera. Za CNN je rekao da je jako ponosan na nju. “Patimo u ratu kao i drugi ljudi u Gazi. Njena poruka svijetu je jasna – molim vas, zaustavite rat i vratimo se normalnom životu”, rekao je Lamin otac.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu

Objava koju je podijelio Seen (@seen.tv)

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi je od početka izraelske ofenzive ubijeno 26.000 ljudi, od čega su dvije trećine žene i djeca.

“Bok ljudi, kako ste? Danas sam na krovu neke zgrade i pokušavam dobiti signal da razgovaram s vama,ovo je već peti put da se prekida komunikacija u Gazi. Vidite izbjegličke šatore.

Hrane i vode nema, a ono što ima može se naći u malim količinama po vrlo visokim cijenama. InshAllah,rat će uskoro završiti i svi ćemo biti dobro“, rekla je sićušna novinarka izvještavajući iz Gaze u jednom od svojih videa.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima