Potrebno:
1 tegla od 3 kg
oko 500 g višanja
oko 500 g šećera
oko pola litre rakije (najbolje šljiva, neka blaža)
1 flaša od 1 l
Priprema:
Višnje operite i stavite u teglu. Stavite preko višanja šećer, tako da višnje budu skroz prekrivene njime. Zatim na teglu stavite celofan i gumicu. Ostavite teglu na mjestu gdje ima dosta svjetlosti, ali ne da baš cijeli dan bude na suncu, već djelomično u hladovini, djelimično na suncu.
Svakog dana promućkajte ili blago pomiješajte sadržaj tegle. Potrebno je da stoji oko 40 dana, nakon čega se višnje procijede, šećer će se do tada skroz rastopiti, a vi ćete dobiti sirup, koji se potom miješa sa rakijom. Što je rakija kvalitetnija, to će i višnjevača biti bolja.
Kad procijedite, koliko tečnosti imate, tj. sirupa od višnje, toliko stavljate i rakije… U zavisnosti od višnje, koliko je sočna, zavisi koliko će vam biti rakije potrebno. Obično to bude oko pola litre.
Kad pomiješate, sipajte u staklenu flašu i spremna je za konzumaciju.
BONUS VIDEO:
OVAKO SU POZNATI LIKER PRAVILE NAŠE BAKE PRIJE 100 GODINA Originalni recept za višnjevaču Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )