
RECEPT ZA OSVJEŽAVAJUĆU TORTU SA JAGODAMA
ZA PODLOGU
200 g keksa po izboru
100 g maslaca
100 ml prženih mljevenih badema/lješnika
ZA NADJEV
1/2 kg jagoda
150 g šećera u prahu
10 g želatina u prahu
300 ml kisele pavlake
300 ml slatke pavlake
6 kašika hladne vode za natapanje želatina
3 kašike soka od limuna
korica od limuna
PRIPREMA
Sameljite keks i pržene bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promiješajte tako da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa. Ostavite na hladnom dok pripremate nadjev.
Za nadjev prvo natopite želatin hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte kiselu pavlaku, sok od limuna i sve dobro izmješajte.
Sada uzmite nabubreli želatin i zagrijte ga na laganoj temperaturi tako da se otopi, pa ga u tankom mlazu dodajte u smjesu od slatke i kisele pavlake, neprestano miješajući.
Jagode operite, očistite od peteljki i ostavite ih čitave. Gusto ih poslažite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadevom od slatke i kisele pavlake. Zatim odozgo pospite naribanom koricom limuna. Sve stavite u frižider, a kada se dobro ohladi i stisne poslužite.
BONUS VIDEO:
Članak OSVJEŽAVAJUĆA TORTA SA JAGODAMA KOJA SE NE PEČE: Jeftina je, ukusna i gotova za samo pola sata prvi put se pojavio na Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )