back to top

Ovo je Rosa, 72-godišnja manekenka koja šeta pistama i pozira za naslovnice

spot_img

Ako sanjate  o karijeri i životu modela, ali mislite da ste s obzirom na svoju dob zakasnili s ostvarenjem tog sna, imamo vam za poručiti samo jedno – nikad nije kasno. 72-godišnja Rosa Saito mnogima je prava inspiracija.

Rosa je model i svojom karijerom ruši sve stereotipe. Dok mnoge manekenke raznim zahvatima pokušavaju izgledati što mlađe, postoje ambasadori u svijetu ljepote koji cijene dostojanstveno starenje. Rosa je jedna od rijetkih modela koja se ne ustručava pokazati bore i sijedu kosu.

Tko je Rosa?

Njeno pravo ime je Setsuko Saito, ali ga je promijenila radi lakšeg izgovaranja. Rođena je u Araçatuba, gradu koji se nalazi na sjeverozapadu federalne države São Paulo u Brazilu. U ranom djetinjstvu otkrila je da je talentirana za pjevanje, crtanje i pisanje.

“Uvijek sam znala da ću se baviti nečim kreativnim, nečim što mogu sama smisliti. Sve što radim ide na tu stranu”, rekla je jednom prilikom.

Kada je imala 22 godine, Rosa se brinula o majci koja nije mogla ustati iz kreveta. Zatim joj je preminuo suprug s kojim ima troje djece. Mir je pronašla u biljkama. “Važno je tražiti i pronaći sebe. Moj trenutak mira je s biljkama. Odem u svoj vrt i razgovaram s njima”, rekla je.

Do modelinga je došlo sasvim neočekivano

Nikada nije razmišljala o tome da postane model, ali neočekivano je došlo do toga i to kada je imala 68 godina. Javljali su joj se brojni profesionalci, ali tek nakon trećeg poziva pristala je razmotriti ideju.

“Dva puta su mi se javili profesionalci iz agencije Mega modeling i jednom fotograf. Pustila sam da prođe malo vremena. Nije to nešto u što bih se tek tako upustila. No onda sam odlučila riskirati”, rekla je.

Iako su modeli uglavnom visoki te brojne agencije traže određenu visinu kod djevojaka i kod mladića, Rosa je visoka 168 centimetara. Za nju su standardi ljepote surovi, ali nada se promjenama. “Osjećam da se industrija polako mijenja. Ljudi više brinu o sebi, ali kompanije se zaista moraju više otvoriti u tom smislu”, rekla je.

Zbog rizika koji je prihvatila, Rosa sada pozira za razne modne časopise i šeta modnim pistama. Nosila je reviju na Sedmici mode u São Paulu. Sa svojim izgledom vrlo je zadovoljna. “Naravno, kao žena, postoje neke stvari koje bih voljela promijeniti na sebi. Svi smo takvi, ali nisam nezadovoljna sobom. Osjećam se lijepo”, rekla je Rosa, prenosi Index.hr.

(Žene.ba)

The post Ovo je Rosa, 72-godišnja manekenka koja šeta pistama i pozira za naslovnice appeared first on Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima