back to top

OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS

spot_img

Od jačanja imunološkog sastava do poboljšanja probave (ponekad s neugodnim rezultatima), kupus zaslužuje mjesto za našim stolom.

Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za supe, salate, sendviče i još mnogo toga.

Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji ukus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrijednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti jako puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julija Zumpano.

ovo se dešava u organizmu dok jedete kiseli kupus
OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS

Zumpano ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.

Bori se protiv upala

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Hronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.

Jača naš imunitet

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše tijelo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sustav. Također, pomaže našem tijelu da apsorbira gvožđe iz hrane biljnog porijekla.

Poboljšava probavu

Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može pomoći u održavanju našeg probavnog sastava zdravim i doprinketi redovnom pražnjenju crokeva. Potiče dobre bakterije u našim crokevima koje štite naš imunološki sustav i proizvode bitne hranjive supstance. To posebno vrokedi za fermentirani kupus ili kiseli kupus.

Vlakna su neprobavljivi ili apsorbirani ugljikohidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u stomaku, uzrokujući da se brže zasitimo i duže osjećamo sitima.

ovo se dešava u organizmu dok jedete kiseli kupus
OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS

Štiti srce

Antocijanini koji se nalaze u kupusu pomažu više od upale. Naučnici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana, u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sastava.

Snižava krvni pritisak

Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže našem tijelu u kontroli krvnog pritiska. Jedna šoljica crvenog kupusa može donijeti zdravu količinu kalijuma – čak 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od bolesti srca.

Smanjuje holesterol

Previše “lošeg” holesterola ili LDL kolesterola može uzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u arterijama. Kupus sadrži dvije supstance – vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se nadmeću sa holesterolom za apsorpciju u probavnom sastavu. Oni smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje.

Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi

Vitamin K je neophodan za naše dobro stanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a krv se ne bi mogla pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šoljica osigurava 85% preporučene dnevne vrijednosti.

OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima