Tijesto:
700 g brašna
1/2 kocke (20 g) kvasca
1 kašika šećera
1/2 kašike soli
3 dl mlijeka
1 dl ulja
1 jaje
Slani preliv:
50 g brašna
2 kašike soli
4 kašike vode
Priprema:
Napravite slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu, bez grudvica.
U mlakom mlijeku otopite kvasac. Pomešati brašno, so i šećer. Dodati jaje i ulje i mlijekom umijesiti glatko tijesto.
Tijesto ostaviti da se odmara 30 minuta, zatim tijesto premijesiti i podijeliti na 10 dijelova.
Svaki dio razviti i uviti u rolnicu i smotati kao perecu, staviti u vruću rernu na 220 stepeni i peći 10 minuta.
Izvaditi iz rerne i preliti slanim prelivom, pa vratiti u rernu na još 10 minuta.
BONUS VIDEO:
PECIVO KOJE SE PRAVI OD DAVNINA Tradicionalne svetosavske perece po jednostavnom receptu Aloonline.ba.