back to top

PERKOVAC SAMOKRITIČAN / Hrvatima ostala nada za plasman na olimpijski turnir

spot_img

Iako su na Europsko prvenstvo otišli sa velikim optimizmom i vjerom u novu generaciju svojih igrača, rukometna reprezentacija Hrvatske nije uspjela ostvariti ni prvi, nit drugi cilj na ovom velikom natjecanju.

Izabranici Gorana Perkovca su ciljali medalju nakon dugo, a svakako i plasman na Olimpijske igre koji je i dalje jako upitan.

Hrvatska je bez izgleda za plasman u polufinale ostala u utakmici u kojoj je morala pobijediti protiv Islanda, a poraženi su sa 35:30. Prvi je ovo put u povijesti da je Island pobijedio Hrvatsku na nekom velikom natjecanju. Hrvatska je u međusobnim ogledima do sad imala osam pobjeda i jedan remi.

 – Moram odmah reći da preuzimam odgovornost za ovo što smo odigrali, a odigrali smo katastrofalno. Igrali smo stalno na neka križanja i gubili lopte, na tome smo izgubili utakmicu. Mislim da smo bili dovoljno dobro pripremljeni za utakmicu, ali nismo probudili žar u igračima. Krivci smo ja i moj stožer, rekao je Perkovac pa dodao:

 – Mislim da su naša besmislena križanja, koja smo radili cijelu utakmicu, samo izraz nemoći. A onda, kad bi i došli u šanse, promašivali smo ih. Jednostavno nismo bili pravi. Deset obrana je dobro, ali to nije sad nešto ekstremno za golmana. Kuzmanović je možda jedina svijetla točka u našoj igri. Napravili smo u jednoj utakmici tehničkih grešaka za tri utakmice. Nismo igrali nimalo pametno.

, Traininig Croatia, EHF Euro 2024, Mannheim, Germany, 11.01.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatskoj je još preostao susret s domaćinom Njemačkom danas, kojim će završiti nastup na Euru. Tim rezultatom izgubila je i šanse da se direktno plasira na Olimpijske igre u Parizu. Europski prvak izravno će se kvalificirati na OI. Budući da je Francuska domaćin olimpijskog turnira, ona se već kvalificirala izravno, a svoje mjesto osigurala je reprezentacija Danske kao svjetski prvak s posljednjeg održanog prvenstva prije godinu dana. U slučaju da finale Eura budu igrale Francuska i Danska, tada će trećeplasirani s Europskog prvenstva izravno ići na Igre kao predstavnik Europe. Hrvatska će svoje mjesto na Igrama morati tražiti na kvalifikacijskom turniru koji će se odigrati od 14. do 17. ožujka (ukoliko se plasira na ovaj turnir).

 – Volio bih da moja ekipa sa Njemačkom odigra utakmicu na razini kakva je bila u prvom dijelu. Njemačka igra vrlo borbeno ratoborno, kvalitetom sigurno nije na razini Njemačke odranije, ali te može samljeti svojom energijom. Imaju golmana koji skida puno lopti, Wolff ih drži u igri za medalje, najavio je Perkovac današnji susret.

Put do OI

Na prošlom Svjetskom prvenstvu svoje mjesto na kvalifikacijskom turniru za OI prema pravilima su osigurale reprezentacije koje su bile plasirane od drugog do sedmog mjesta. Budući da je zemlja domaćin, Francuska, uzela srebrnu medalju, pravo nastupa na kvalifikacijskom turniru imaju reprezentacije koje su se plasirale od trećeg do osmog mjesta, a to su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska. Ako se bilo tko od njih naknadno kvalificira izravno za Olimpijske igre preko svog kontinentalnog natjecanja, tada će se lista pomaknuti na deveto mjesto (i dalje), koje zauzima Hrvatska.

1

Uoči zadnjeg kola Francuska je osigurala ‘jedinicu’ i već sada je jasno kako će u petak (17.45h) u polufinalu igrati protiv Švedske, a za drugo mjesto bore se Njemačka, Austrija i Mađarska. Er.B./Hina

SKUPINA I (Keln)

1. Francuska   4          4          0          0          17        8

2. Njemačka    4          2          1          1          6          5

3. Mađarska    4          2          0          2          3          4

4. Austrija       4          1          2          1          -4         4

5. Island          4          1          0          3          -12       2

6. Hrvatska     4          0          1          3          -10       1

1. kolo (18. 1.)

Mađarska – Austrija    29:30

Francuska – Hrvatska 34:32

Njemačka – Island     26:24

2. kolo (20. 1.)

Francuska – Island     39:32

Mađarska – Hrvatska 29:26

Njemačka – Austrija   22:22

3. kola (22. 1.)

Hrvatska – Island       30:35

Francuska – Austrija  33:28

Njemačka – Mađarska            35:28

4. kolo (24. 1.)

Austrija – Island         15.30

Francuska – Mađarska           18.00

Njemačka – Hrvatska 20.30

The post PERKOVAC SAMOKRITIČAN / Hrvatima ostala nada za plasman na olimpijski turnir appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima