back to top

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore – Poslovne novine

spot_img

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore danas je ozvaničen  početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore, u okviru projekta „BORimo se za naše šume”. U kampanji koju su realizovale kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa sa partnerima, sadnicama će se u narednom periodu ozeleniti različite lokacije u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu, Andrijevici i Mojkovcu.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi kompanija, u okviru koje su potrošači kupovinom Milka proizvoda u vrijednosti 5 eura tokom jula i augusta, doprinijeli ovom važnom ekološkom projektu. Instituticionalnu podršku ovoj inicijativi pružili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, Glavni Grad, kao i Zelenilo d.o.o.

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore - Poslovne novine

Zahvaljujući angažmanu potrošača i podršci ključnih institucija, ova akcija simboliše snagu udruženog djelovanja svih aktera društva.

Poslujući u prehrambenoj industriji, posvećeni smo tome da u čitavom proizvodnom procesu poštujemo načela održivosti – od samog uzgoja nekih od glavnih sastojaka koje koristimo za naše proizvode, preko proizvodnje, efikasnog i obnovljivog korištenja prirodnih resursa do izbora same ambalaže koju koristimo za naše proizvode. Sa druge strane, vrlo nam je važno da društveno odgovornim aktivnostima doprinesemo zajedničkom napretku ljudi i zajednice. Ponosni smo što smo današnjom akcijom započeli sadnju 100.000 novih sadnica crnog bora na teritoriji Crne Gore i što smo zajedno sa partnerima, ali i svim građanima koji su doprinijeli našem cilju u ovoj akciji, pokretači pozitivnih promjena usmjerenih na zaštitu lokalne životne sredine i revitalizaciju šumskih područja Crne Gore”, izjavila je Marina Hadrović, generalna direktorica kompanije Mondelēz International za tržišta Adria regije i Bugarsku podsjećajući da su zaposleni u kompaniji ovog proljeća, u saradnji sa lokalnim komunalnim preduzećima, kroz različite aktivnosti učestvovali u sadnji novih stabla lišćara i četinara u Srbiji i Hrvatskoj.

Iz kompanije Nelt Grupa poručuju da ova akcija predstavlja korak naprijed ka održivijoj budućnosti i svjedoči o moći zajedničke akcije u borbi za očuvanje prirode.

Pokazujemo primjer snage partnerstva dvije kompanije, kao i značaj brige o lokalnoj zajednici na djelu. Sa kompanijom Mondelēz International i našim sugrađanima napravili smo značajan korak za očuvanje prirodnog naslijeđa Crne Gore. Nastavljamo da radimo na jačanju partnerstava i ostajemo stabilan oslonac zajednicama u kojima poslujemo, jer je to na vrhu liste prioriteta Nelt Grupe”, kazala je Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije.

počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom crne gore - poslovne novine
Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore - Poslovne novine

Zajednički napor ka očuvanju šuma Crne Gore je ključna vrijednost ovakvih projekata i podsjećaju nas na važnost zaštite prirode za buduće generacije.

Svjesni potrebe za očuvanjem i kontinuiranim bogaćenjem ekosistema, te sagledavajući značaj šuma za unapređenje životne sredine i zaštitu prirode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predano podržava realizaciju projekata pošumljavanja u Crnoj Gori, kako bi svojim učešćem  doprinijeli obnavljanju šumskih ekosistema, koji su od neprocjenjivog značaja za sveukupni život i zdravlje na planeti. Vjerujem da će ova inicijativa biti uspješno okončana i da ćemo svi zajedno u narednom periodu biti svjedoci novih šuma u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore, što će doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg ambijenta života na ovim prostorima“, saopštio je Igor Nišavić, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Ovakvim akcijama pokazujemo i odgovornost prema prirodi, ali i cijeloj društvenoj zajednici.

Sa sadnjom zavidnog broja stabala sigurno ćemo obezbijediti novi dom, odnosno ekosistemske uslove za nove biljne i životinjske vrste i u velikoj mjeri unaprijediti opšti društveni ambijent. Sadnjom svakog drveta zaista ostavljamo u nasljeđe jednu vrijednost za naše generacije, pogotovo u današnje vrijeme kada se susrećemo sa toliko intenzivnom urbanizacijom. Zaista mislim da ovakve akcije ne treba da budu jednokratne, već dugoročni proces u pravcu održivog razvoja uopšte društva i Crne Gore kao ekološke države”, poručila je Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore.

Iz Zelenila d.o.o. ističu da će se obezbjeđivanjem 35.000 sadnica crnog bora u Podgorici započeti proces stvaranja zelenog prstena oko grada, kako bi se ozelenili, ali i formirali zaštitni pojasevi. Kroz nekoliko godina, na ovaj način Podgorica će imati kvalitetniji vazduh, ali i niže temperature tokom ljetnih mjeseci.

Očuvanje životne sredine kroz ozelenjavanje Glavnog grada naš je prioritet, a to što je kompanija Mondelēz International prepoznala Glavni grad i Zelenilo koji su i u regionu prepoznati kao BORci za životnu sredinu, predstavlja podstrek da u tom pravcu treba nastaviti. Današnja lokacija je jedna od 13 na kojima će se realizovati pošumljavanje i koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane i društveno odgovorne kompanije da prate naše društvene mreže kako bi se informisali na kojim lokacijama i u kojim terminima će se organizovati sljedeće akcije kako bi nam se pridružili i na taj način i oni dali doprinos u ozelenjavanju našeg grada“, rekla je Milica Vukčević, portparolka “Zelenilo” d.o.o. Podgorica.

počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom crne gore - poslovne novine
Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore - Poslovne novine

Važan doprinos današnjoj akciji dala je i kompanija „Okov“, koja je obezbijedila neophodan alat za potrebe sadnje. Povodom početka sadnje 100.000 novih sadnica iz kompanije su istakli da uvijek rado podržavaju projekte ovog tipa i izrazili nadu da će ova akcija pošumljavanja poslužiti za primjer drugim kompanijama i pojedincima da više brinu o životnoj sredini.

Podsjetimo, inicijativa „BORimo se za naše šume“ je uslijedila kao nastavak prethodno uspješne organizovane akcije usmjerene na zaštitu životne sredine i doprinos lokalnoj zajednici koje je kompanija Mondelēz International organizovala u Srbiji i Hrvatskoj.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima