back to top

Pogledajte karikaturu koja je digla veliku buru u Srbiji: Glavne uloge imaju Karleuša i Vučić!

spot_img

Nije rijetkost da karikatura koja pogodi kritičnu tačku društva zna isprovocirati javnost. Često se zna čuti i da karikatura danas, u javnom prostoru, poprilično nedostaje.

Nova polemika oko karikature vodi se u Srbiji, oko naslovnice dnevnih novina Danas, a prikazana je Jelena Karleuša kako doji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz obrazloženje da se tako pokazuje međusobno zavisni odnos vlasti i estradnih zvijezda. Nije se čekalo dugo na reakciju. Miloš Vučević, ministar obrane rekao da kako je ova karikatura to “promocija mržnje” te da “vrijeđa majke i žene”. Kako navode iz Danas.rs: Predstavnicima SNS vlasti nije smetalo to što je novcem građana, preko državnog Telekoma, novi “projekt” pjevačice Jelene Karleuše finansiran s ukupno milion i pol eura, prema informaciji koja je dospjela u javnost, pa se gotovo niko ovih dana nije ni oglasio da demantira vijest ili, pak, obrazloži takav izbor sponzoriranog sadržaja.

pogledajte karikaturu koja je digla veliku buru u srbiji: glavne uloge imaju karleuša i vučić!
Pogledajte karikaturu koja je digla veliku buru u Srbiji: Glavne uloge imaju Karleuša i Vučić!

Karikatura je rad Predraga Koraksića Coraxa, koji je za Danas rekao: “Mizogino i prosto? A “Takita” nije uvreda za ženski rod? Niti je uvreda što nas sa svih televizija napadaju gospođini ekstremiteti, koji samo što ne poispadaju s ekrana? I to sad plaćeno našim novcem. To, kao, nikome ne smeta. Aktuelna vlast u Srbiji ne razumije karikaturu kao umjetnički izraz, oni “nemaju smisla za humor”.

Predrag Koraksić Corax jedan je od najpoznatijih političkih karikaturista s ovih prostora, svojedobno je radio i za The New York Times.. Njegovog oca partizana, ubili su četnici za Drugog svjetskog rata, kada mu je bilo samo osam godina, a Corax je proveo četiri godine u izbjeglištvu.

Nakon rata Corax je maturirao u Zemunu i studirao arhitekturu u Beogradu. Profesionalno se počeo baviti karikaturom 1950. godine u novinama Jež. Nakon toga je radio u Večernjim novostima, odakle je izbačen 1993. godine nakon sudskog spora, radi za Borbu te za Danas.

Primio je i francusku Legija časti, piše Jutarnji.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima