back to top

POKUŠALI DA PROŠVERCUJU 6 TONA DROGE: Potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, MEĐU NJIMA I ČOVJEK SA 1.000 LICA

spot_img

pokušali da prošvercuju 6 tona droge: potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, među njima i čovjek sa 1.000 lica

Optužnica koju je Javno tužilaštvo za organizirani kriminal podiglo protiv takozvanog balkanskog kartela potvrđena je pošto je Apelacioni sud u Beogradu kao neosnovane odbio sve žalbe i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu, Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal.

Pošto je optužnica potvrđena, sud bi uskoro trebalo da zakaže pripremno ročište, a potom i početak suđenja kriminalnoj grupi.

– Žalbe na optužnicu podnijeli su Ljubiša Lindo i njegov branilac, kao i branioci . Radisava Radovića, Deniza Mihajlovića, Nikole Đorđevića, Milovana Zdravkovića, Miroslava Starčevića, Ivana Cvetkovića, Dragana Nikolića, Vladana Solda, Zorana Jakšića, Gligorija Peljevića, Miloša Radisavljevića. Dragana Đorđevića, Milana Matića, Mladena Lazarevića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Marka Radovanovića i Mirka Pavlovića – navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Kako se navodi, ovaj sud smatra da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična djela koja im se stavljaju na tert.

– U svakom slučaju, svi prikupljeni dokazi biće predmet kontradiktornog postupka koji će se sprovesti pred prvostepenim sudom i o čemu će prvostepeni sud dati svoju ocjenu nakon sprovedenog dokaznog postupka, pri čemu nakon izvođenja svakog dokaza pred sudom stranke mogu iznositi primjedbe, a potom i ocjenu dokaza izvedenih na glavnom pretresu, što će biti predmet ocjene suda u narednoj fazi predmetnog krivičnog postupka – navodi se u odluci suda.

pokušali da prošvercuju 6 tona droge: potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, među njima i čovjek sa 1.000 lica
POKUŠALI DA PROŠVERCUJU 6 TONA DROGE: Potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, MEĐU NJIMA I ČOVJEK SA 1.000 LICA

Javno tužilaštvo za organizirani kriminal, podsjetimo, u novembru prošle godine je podiglo je optužnicu protiv 20 osumnjičenih za međunarodni šverc skoro šest tona kokaina, a ime Zorana Jakšića koji je u zatvoru u Peruu u kom služi kaznu od 25 godina zatvora, prvi put se tada našlo u jednoj optužnici u Srbiji.

Jakšić je, podsjetimo, uhapšen 2016. i postao je poznat kao čovjek sa “1000 lica”, pošto je u trenutku hapšenja imao čak 40 lažnih identiteta.

– Njegov identitet otkriven je tek na osnovu otisaka prstiju i bioloških tragova. Inače, veliku pažnju izazivao je i posljednjih godina, tokom boravka iza rešetaka, pošto je navodno od ćelije napravio diskoteku u koju su dolazile čak i prostitutke ali i zbog toga što je otkriven tunel kroz koji je planirao da pobjegne -podsjeća sagovornik Kurira.

Podsjetimo, u velikoj akciji policije i tužilaštva, u maju prošle godine, uhapšeno je 13 pripadnika “balkanskog kartela”, a optužnicom im se na teret stavlja da su od drogu švercovali od decembra 2019. do avgusta 2020. Kako se navodi, obuhvaćene su tri velike zaplijene droge koju su, kako se sumnja, pokušali da prošvercuju pripadnici ove kriminalne grupe.

– Prva zaplijena je bila u februaru 2020. kada je na brodu “Aresa” u Arubi kada je zaplijenjeno 4,5 tone kokaina, zatim u junu u Belgiji 1,2 tone kokaina a u avgustu 2020. još 742 kilograma iste droge u Roterdamu u Holandiji – podsjeća sagovornik Kurira.

pokušali da prošvercuju 6 tona droge: potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, među njima i čovjek sa 1.000 lica
POKUŠALI DA PROŠVERCUJU 6 TONA DROGE: Potvrđena optužnica protiv balkanskog kartela, MEĐU NJIMA I ČOVJEK SA 1.000 LICA

Osim Jakšića, optužnicom su obuhvaćeni i Mladen Lazarević, kum Pink Pantera Milana Ljepoje, kog su prema optužnici istog tužilaštva ubili pripadnici klana Veljka Belivuka, zatim Miroslav Starčević, ali i Ljubiša Lindo, koji je označavan ranije kao kralj sintetičkih droga.

Inače, iz policije je poslije hapšenja ove kriminalne grupe saopšteno da su pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene dvije snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača.

Tom prilikom pronađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske.

– Pored veće količine novca pronađenog u stanovima koji su koristili, na jednoj od lokacija u specijalnom izgrađenom skrivenom prostoru pronađena su tri plastična bureta sa više od 2,7 miliona eura. Također, prilikom pretresanja na pomenutim lokacijama pronađeno je više luksuznih automobila i skupocjenih satova – saopšteno je tada.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima