Goveđi gulaš sa domaćim knedlama pravićete rado tokom hladnijih dana. Toplo jelo na kašiku prepuno začina.
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 2 velika crna luka, tanko nasjeckana
- 1 kašika šećera
- 3 čena bijelog luka, vrlo sitno nasjeckana
- 1 kašika sjemena kima
- 6 kašika slatke paprike
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašičica sitno isjeckane majčine dušice
- 1 lovorov list
- 3 kašike paradajz paste
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 900 ml pilećeg bujona
- 1 kg govedine isiječene na kockice
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 470 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 180 ml mlijeka
- 2 kašike rastopljenog putera
Priprema:
Za gulaš zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte luk, pospite šećerom i pržite, često miješajući, dok luk ne porumeni i karamelizuje se, oko 20 minuta. Dodajte bijeli luk i seme kima i pržite još minut. Pospite slatkom i začinjenom paprikom i stavite da se premaže. Umiješajte origano, majčinu dušicu i lovorov list. Pržite još minut, dok ne zamiriše.
Umiješajte paradajz pastu. Dodajte sirće i bujon, pa dodajte govedinu narezanu na kockice i pospite solju i biberom. Stavite cijelu mješavinu da proključa na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Pokrijte i kuvajte dok se govedina ne raspadne, oko 1 1/2 sat, povremeno mješajući. Dodajte još soli i bibera po ukusu.
Da biste pripremili knedle, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Pomiješajte sa mlekom i otopljenim puterom, lagano miješajući. Nakon što se gulaš skuva ubacite testo za knedle tako što ćete ubacivati kašičice u čorbu koja se krčka. Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Kada ste poklopili tiganj, ne otkrivajte ga dok se knedle kuvaju. Poslije 15 minuta testirajte knedle čačkalicom. Ako čačkalica bude čista, knedle su gotove.
BONUS VIDEO: