Sastojci:
1 veća glavica crnog luka
1 šolja graška
1 šolja boranije
1 šolja kukuruza šećerca
nekoliko babura paprika
4 paradajza svježa ili paradajz sos ili sok ( ukoliko sipate sok, onda ćete vode manje )
200 gr šampinjona
masline
1 kašika suvog začina
100 ml ulja
malo soli i bibera
peršunov list
1 kašičica brašna
Priprema:
Zagrijati ulje i za to vrijeme isjeckati sitno crni luk. Malo crni luk propržiti na ulju pa doliti čašu vode, dodati suvi začin i prodinstati tako luk desetak minuta. Zatim dodati grašak, boraniju i kukuruz i naliti vode da ogrezne.
Ostaviti da se kuvaju 10 – 15 minuta dok isjeckate papriku. Dodati papriku, promiješti, opet malo doliti vode i ostaviti da krčka.
Paradajz potopiti u vrelu vodu par minuta pa u hladnu, oguliti ga i sitno isjeckati ili samljeti.
Paradajz i isjeckane šampinjone na deblje listiće dodati zajedno u šerpu gdje se sve kuva, još malo posoliti i pobiberiti, dodati peršunov list i ostaviti da sve lagano zajedno krčka još nekih 20 minuta.
Kašičicu brašna razmutiti sa pola čaše vode pa uliti u šerpu, promiješati i kuvati još 5 minuta pa skloniti sa vatre.
Tjesteninu skuvati i poslužiti zajedno, dok je sve još toplo.
BONUS VIDEO:
PRIJEDLOG ZA RUČAK Posna tjestenina sa povrćem Aloonline.ba.