- 3 srednje tikvice, tanko isjeckane uzduž
- 1 šolja rikote (ili sitnog sira)
- 1 šolja svježeg bejbi špinata, isjeckanog
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 1 jaje
- 1 čen bijelog luka, sitno seckan
- so i biber po ukusu
- 2 šolje paradajz sosa
- svježi listovi bosiljka za dekoraciju
Recept:
Da biste napravili rolnice od tikvica zagrijte rernu na 190°C. Operite tikvice i naseckajte ih uzduž na tanke trake. Stavite veliki lonac vode da provri. Blanširajte trake tikvica 1-2 minuta da omekšaju. Izvadite ih i stavite na papirni ubrus da se ocijedi višak vode. U posudi, sjedinite rikotu, isjeckan bejbi špinat, parmezan, sjeckani bijeli luk, jaje, so i biber. Dobro sjedinite.
Raširite traku tikvice i nanesite tanki sloj fila od špinata. Uvijte traku tikvice i stavite je u pleh za pečenje. Ponavljajte postupak sa preostalim trakama. Prelijte paradajz sos preko rolnica tikvica, tako da budu dobro prekrivene. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25-30 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Nakon pečenja, izvadite iz rerne. Ukrasite svježim listovima bosiljka i dodajte još malo parmezana po želji.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )