Radovi bh. dizajnerice Amine Musić Nalo među nominacijama na Zagreb Design Week takmičenju

spot_img

Bh. dizajnerica Amina Musić Nalo nominirana je na takmičenju Zagreb Design Week Award 2023. u kategoriji Tekstilni i modni dizajn. Nominovani su radovi ma i kekino, koji kroz igru i slobodu pokreta preispituju odnos društva prema trudnici i odijevanju, kao i dječiju intimu, piše FBL.ba.

Haljina za trudnicu ma je rad kroz koji se proteže niz istraživanja na temu trudnoće kao psihičkog i pojavnog dijela promjena, kao i historijskog, socijalnog i kulturološkog poimanja trudne žene. Kao produkt rada nastala je unikatna haljina za upotrebu u svakodnevnim prilikama, ali s ciljem da se u njoj žena osjeća posebno i da se slavi ljepota i snaga ženskog trudnog duha i tijela. Haljina je oblikovana da bude udobna i da se mijenja sa tijelom trudnice tokom različitih faza trudnoće, ali i kroz postporođajni period.

radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju

Trudnoća kao faktor opstanka svijeta posmatrana kroz prizmu dizajna je neizmjereni poligon istraživanja. Suočavajući se sa nizom teorijskih i činjeničnih medicinskih ukazivanja vezanih za trudnoću u spoju sa svim dovelo je do krajnjeg rješenja, haljine koja spaja estetsko, funkcionalno i dekorativno. Istraživački rad u polju inkluzivnog dizajna je velika odgovornost i izazov. Haljina kao sinteza istraženog javila se prirodno i dala svjetionik za dalji rad u polju rješenja estetske funkcionalnosti sa idejom da se žena osjeća posebno, da se slavi ljepota i snaga trudnog ženskog tijela. Haljina je oblikovana sa ciljem da bude udobna, sastoji se iz dva dijela čime je omogućeno da dio koji pokriva stomak sužava i širi. Haljina je realizovana u prozračnom, prirodnom lanu i dekorisana transferisanjem prirodnog bilja na tkaninu i fiksiranjem dekoracije. Misao vodilja je ostala duboko usađena u budućnosti opstanka, jer bez poroda nema ni čovjeka, a mi smo dio budućnosti, samim tim važno je istraživati posebnost trudnica i olakšavanje njihove svakodnevnice preko dodira posebnosti i osjećaja nesputanosti, ističe dizajnerica Amina Musić Nalo.

radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju

Dekica kekino preispituje pojam intime kod djeteta, pokušavajući da razvije odnos između produkta i magičnog svijeta mašte. Nastala je iz koncepta žabice, igre gatalice koja kod djece razvija maštu i kreativnost beskonačnog spajanja, slaganja i razlaganja.

radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju

Zbog svoje forme i oblika žabica podsjeća na sklapanje manjih dijelova koji čine veću cjelinu. Bitan je odnos djeteta i dekice sa strane psihologije i onog što svaka individua doživljava kao svoju dječiju, najraniju intimu. Unošenjem boja i geometrije želja je oživjeti igru žabica na nekonvencionalan način kroz produkt, dekicu za djecu koja će sadržavati kvalitete samog savijanog papira. Na taj način odrasla osoba će evocirat mentalne uspomene, a dijete u svojoj dobi stvarati prostor za skrivanje u svijet dječije intime. Deka za djecu u formi žabice omogućava djetetu pokrivanje prilikom spavanja, igru savijanja dekice na različite načine i sakrivanje igračaka kako bi se razvile motoričke sposobnosti u dobi bebe. Produkt visoke estetske prirode koji potiče dječiju maštu i razvija dječiju intimu. Sistem slaganja u formu žabice je simboličke prirode, jer proizilazi iz instiktivne reakcije na riječ intima, kaže dizajnerica.

radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju

Amina Musić, diplomirana produkt dizajnerica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Realizirala niz studentskih projekata iz polja produkt i modnog dizajna radeći uporedo kao kostimograf i scenograf. Pri radu akcenat je na slobodi, prirodnosti, praktičnosti i momentu magičnog u dizajnu. Umjetničko izražavanje prožima se kroz pomno birane teme projekata sa dozom promišljanja o odnosu forme i funkcije. Dizajn je način života i razmišljanje, svakodnevno nastojanje da unaprijedimo i inoviramo budućnost dizajnerske scene, lokalno i globalno.

radovi bh. dizajnerice amine musić nalo među nominacijama na zagreb design week takmičenju

ZGDW Award je jedina hrvatska nagrada za dizajn s međunarodnom konkurecijom natjecatelja. Dodjeljuju se nagrade u kategorijama Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn, Dizajn društvenih inovacija. Sve prijavljene radove ocjenjuje međunarodni žiri.

Najbolji radovi bit će predstavljeni izložbom finalista tokom Zagreb Design Weeka, na središnjoj lokaciji, Zagrebački Velesajam. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, 26. septembra. Ulaz na dodjelu nagrada je slobodan.

Zagreb Design Week ove godine traje od 26. septembra do 1. oktobra.

 

 

Žene.ba

The post Radovi bh. dizajnerice Amine Musić Nalo među nominacijama na Zagreb Design Week takmičenju appeared first on Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima