back to top

RASKOŠNA TORTA SA KARAMELIZOVANIM ORASIMA Poput poslastica iz našeg djetinjstva u najhrskavijoj varijanti

spot_img

Sastojci:

Za koru:
4 jaja
prstohvat soli
8 g vanilin šećera
200 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
180 g brašna
30 ml mlijeka
1 kašika ulja
80 g pečenih oraha

Za fil:
3 žumanceta
prstohvat soli
60 g šećera
35 g skroba
400 ml mlijeka
200 g putera

Za karamel:
100 g šećera
80 g slatke pavlake
25 g putera

Za grilijaš:
100 g šećera
100 g oraha

Još:
300 ml slatke pavlake

Priprema:

U posudu ubacite jaja, prstohvat soli, vanilin šećer i bijeli šećer, pa umutite mikserom. U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte u umućenu smjesu. Žicom sve umutite, dodajte mlijeko i ulje, pa izblendirajte orahe i njih ubacite u smjesu. Sjedinite sastojke, pa izlijte u debljem sloju u pleh za pečenje obloženim pek papirom. Koru pecite na 180°C oko 30-35 minuta. U međuvremenu, u posudu dodajte žumanca, prstohvat soli, šećer, kukuruzni skrob, pa umutite žicom. Dodajte postepeno mlijeko, mešajući čitavo vrijeme. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Izlijte potom smesu u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Počnite sa pravljenjem karamel sloja tako što ćete u tavu dodati šećer, otopiti ga i ostaviti da se karamelizuje. Dodajte postepeno slatku pavlaku i miješajte dok smjesa ne postane gušća. Potom ubacite puter i miješajte dok se ne istopi, pa izlijte pripremljen karamel sloj u posudu, pokrijte prozirnom folijom tako da vam gornji sloj folije u potpunosti dodiruje smjesu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa i skinite pek papir, pa podijelite uzdužno na 2 dela. Umutite 200 grama omekšalog putera, dodajte 3 kašike smjese sa skrobom i izmiksajte, a potom postepeno i ostatak smjese. Ubacite i ohlađeni karamel, pa umutite. Uz pomoć šprica za kolače ili kese za za,rzivač nanesite polovinu umućenog fila preko prve kore. Nanesite drugu koru preko, pa ponovo rasporedite ostatak fila. Rasporedite i poravnajte fil odozgo i sa strane. Stavite u frižider na 4 sata. U tavu ubacite šećer, karamelizujte ga, pa dodajte orahe. Promiješajte dobro pa smjesu izlijte na pek papir. Kada se potpuno ohladi, isjeckajte karamelizovane orahe. Umutite slatku pavlaku, pa je dodajte preko ohlađene torte i pospite karamelizovanim orasima.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima