back to top

RECEPT ZA NAJMEKŠE LISNATE KIFLICE SA SIROM

spot_img

Potrebno je:

250 ml mlijeka
100 ml vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera ( ravne )
1 kašičica soli
1 jaje
50 ml ulja
oko 600 g brašna
oko 100-150 maslaca ili margarina
susam za posipanje
za premazivanje 1 žumance + 1 kašičica mlijeka

Priprema:

U mlako mleko stavite šećer, suvi kvasac, promešajte i ostavite da odstoji oko 5 minuta koliko je potrebno da se kvasac aktivira. Zatim dodajte brašno i ostale sastojke i zamijesite tijesto. Staviti na toplo mjesto oko pola sata da lijepo naraste.

Nakon toga tijesto staviti na radnu površinu i istanjiti tako da se dobije krug. U sredini ostaviti krug, a okolo zasjeći tijesto tako da dobijete 8 dijelova (treba da bude kao cvijet, latice su ti dijelovi)

Zatim te zasječene dijelove namažite maslacem i preklapajte ka unutra, na onaj dio koji niste zasjekli (krug). Kad preklopite svih 8 dijelova tijesto stavite na tanjir koji ste premazali s malo ulja i ostavite da odstoji još oko pola sata da ponovo malo naraste.

Nakon toga razvući u krug na pobrašnjenoj površini isjeći na onoliko dijelova koliku veličinu kiflica želite. Ovo tijesto se može filovati i slatkim i slanim, a najljepše su sa domaćim sirom i jajima.

Kad ste urolali kiflice ređajte ih na pek papriom obložen pleh i odzgo premažite žumancetom, pa pospite susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga ih stavite u posudu sa poklopcem kako bi duže ostale meke.
BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima