back to top

Recept za tradicionalne ledene kocke

spot_img

Sastojci za ledene kocke:

Za koru:

6 kašika šećera
6 jaja
6 kašika brašna
Kesica praška za pecivo
1 kašika kakao praha

Za preliv:

20 kašika šećera i voda

Fil:

1l mlijeka

250 grama margarina ili putera

10 kašika gustina ili brašna

10 kašika šećera

Glazura:

100 grama čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

Umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajte šećer postepeno i mutite dalje dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Dodajte žumanca, brašno, kakao prah i prašak za pecivo, lagano miješajući kašikom ili varjačom.
Smjesu ulijte u pripremljenu tepsiju, prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da se stegne u frižideru.
Pecite koru u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kora je pečena kada se ivice kolača odvoje od pleha.
Dok se kora peče, pripremite preliv tako što ćete ušpinovati šećer sa malo vode. Kada tečnost proključa, kuvajte je još tri do pet minuta. Prelijte prelivom ohlađenu koru.

Priprema fila:

U šerpu stavite litar mlijeka i šećer, kuvajte dok ne proključa.
U zasebnoj posudi pomiješajte gustin ili brašno sa malo vode dok ne dobijete smjesu gustine kao za puding ili palačinke.
Dodajte smjesu u proključalo mlijeko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, zatim mu dodajte margarin ili puter i dobro umutite mikserom.
Rasporedite fil preko natopljene kore.
Rasporedite glazuru od čokolade ravnomjerno preko fila.
Stavite gotov kolač u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati prije posluživanja.
BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima