Reuters pisao o “Bosnian Barbie”: Esma dizajnira i šije narodnu nošnju za lutke

spot_img

Djevojčica Esma Gljiva iz Vogošće, nadomak Sarajeva svoju ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji izrazila je kreativno kroz izradu tradicionalne balkanske nošnje sa ukrasima za glavu i ukrasnim keceljama za Barbie lutke, nadajući se da će izazvati interesovanje za njen “folklor Barbie” upravo u vremenu kada film “Barbie” osvaja obožavatelje širom svijeta.

Jedanaestogodišnja Esma Gljiva iz Sarajeva započela je svoj projekat prije više od mjesec dana nakon što je u jednoj suvenirnici vidjela nekvalitetne figure. Suvenirske figure obično nisu prave lutke koje se kreću i njihova odjeća je samo zalijepljena.

To su bile neke plastične lutke obučene u narodne nošnje, čak i nisu bile prave lutke … uopšte nisu bile propisno obučene“, rekla je Esma za Reuters pokazujući nove lutke iz svoje kolekcije.

Pokušala sam to da uradim na bolji način i mislim da sam uspjela“, rekla je ona.

Odgajana u porodici predanih amaterskih folklornih plesača, Esma je naučila mnogo o bosanskoj multireligijskoj tradiciji i sama je članica lokalne folklorne grupe.

Veoma je precizna u izradi lutaka obučenih u tradicionalnu muslimansku, pravoslavnu i katoličku nošnju, brine o frizurama i minijaturnom nakitu.

Rano poduzetništvo

Njeni prijatelji i porodica kažu da ona oličava duh ženske nezavisnosti i preduzetništva koji dominira filmom.

Kaže da bi svoje lutke nazvala “bosanske Barbie lutke”, a planira kostime za bosanskog folklornog Kena.

Esma svakodnevno prima narudžbe za svoje lutke, a slala ih je u Bugarsku, Češku, Turkmenistan, Norvešku, Britaniju i druge zemlje.

Tako se jedna od njenih lutaka našla i u rukama ambasadorice Bosne i Hercegovine u Češkoj Martine Mlinarević, koja je svoj primjerak lutke podijelila na društvenim mrežama i na taj način Esmi pružila podršku, na čemu joj je, kaže, posebno zahvalna, piše Anadolu.

Tako smo ponosni što je sa takvom predanošću prihvatila ovaj projekat i tako provodila ljetni raspust“, rekla je Esmina majka Adana Gljiva. “Također je zaradila i džeparac”, dodala je.

Kako se interesovanje za lutkama povećalo, Esma je odlučila napraviti stranicu na društvenim platformama Facebook i Instagram, nazvavši je “esmama_radionica”, gdje je moguće vidjeti njene kreacije, naručiti svoju unikatnu lutku, a isto tako i učestvovati u brojnim nagradnim igrama.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima