back to top

Sambisti mostarske Neretve na najljepši način završavaju 2023.godinu

spot_img

Proteklog vikenda održano je Balkansko sambo prvenstvo koje je okupilo veliki broj ljubitelja ovog sporta. Prvenstvo je održano u Grčkom gradu Aminatio. Zemlje članice Balkanske sambo asocijacije su Turska, Grčka, Rumunjska, Bugarska, Crna Gora, Srbija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, S. Makedonija i Albanija.
Ovoga puta na Balkanskom prvenstvu zemlja gost je bila i Ukrajina, što je ovu Balkanijadu podiglo na još već nivo i većom konkurencijom.
Bosna i Hercegovina je i ovoga puta imala reprezentativce iz jedinog sambo kluba, a to je mostarska Neretva.
Za ovaj klub i BiH nastupilo je 5 članova u različitim uzrastima, a u Mostar su se vratili vjerovali ili ne sa 8 balkanskih medalja.
Prvakinja Balkana postala je Sarah Trebović u kategoriji preko 65 kg za uzrast mlađih kadetkinja. Ova reprezentativka i članica mostarske Neretve nastupila je jos u dva uzrasta te se i tu okitila medaljama. U uzrastu kadetkinja osvojila je brončanu medalju, dok je u uzrastu youth (ml.juniorke) osvojila srebrenu medalju. U jednom danu samo ona u Mostar je donijela medalje sva tri sjaja.
Karlo Marić trebao je da nastupi u svojoj kategoriji do 50 kg za ml.kadete, ali u toj kategoriji nije bilo nikoga od prijavljenih, te je predloženo da ga se prebaci u veću težinsku kategoriju do 54 kg. Bila je odluka da li da postane prvak Balkana bez borbe ili da nastupi u drugoj kategoriji. Naravno, iz kluba su kazali kako nisu došli na prvenstvo da uzmu medalju bez borbe, te je Marić prebačen u veću kategoriju u kojoj osvaja brončanu medalju sa dosta iskusnijim ali i težim borcima.
Za BiH nastupila je i Nina Vukičević u kategoriji do 65 kg uzrasta ml.kadetkinje te je osvojila brončanu medalju. Iako je svaku od izgubljenih borbi vodila po 4:0 ipak nije uspjela doći do boljeg plasmana. Jedostavno presudilo je iskustvo drugih reprezentativki, ali i ovaj rezultat je od velikog značaja za bosanskohercegovačku sambo zajednicu.
Dragan-Paol Senkić ostvario je izuzetan rezulatat u dva uzrasta i to u uzrastu kadeta i youth (ml.juniora) u kategoriji do 79 kg. Senkić je u uzrastu kadeta ostvario dvije pobjede, dok je treću borbu za ulazak u finale morao predati zbog lakše ozljede reprezentativcu Moldavije, iako je od samog početak bio superiorniji, ali ozljeda je spriječila bolji plasman. Nakon kadeta izuzetan rezultat ostvario je i u uzrastu youth (ml.juniora) gdje je također osvojio brončanu medalju.
Za klub i reprezentaciju nastupio je još i Abdel Sawanda u uzrastu kadeta do 88 kg te ostvario sjajan rezultat osvojivši brončano odličje.
Podsjećamo kako je ovo bio prvi nastup ikad u ovom sportu za Marića, Vukučević i Sawandu, a rezultat govori više od riječi. Ovaj rezultat nije samo osvojena medalja i pobjeda već i ponos čitave sambo zajednice SK Neretva.
Također podsjećamo kako ovaj mostarski klub nije mogao bolje završiti ovu sezonu uzimajući u obzir da su u 2023.godini osvojili 2 europske brončane medalje, 1 zlatnu sa Svjetskog kupa te sada i 8 balkanskih medalja.
Osvojene medalje simboliziraju zajednički napor trenera, timskih kolega i naravno, osobni trud, volja i želja naših sportaša.
Medalje su svjedočanstvo o uspjehu i motivacija za sve mlade sportaše koji sanjaju o postizanju vrhunskih sportskih rezultata.
Ovi mladi klub i njegovi sportaši su još jednom potvrdili da se upornost i posvećenost u sportu uvijek isplate, kazao je trener Majo Ćeško.

The post Sambisti mostarske Neretve na najljepši način završavaju 2023.godinu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima