back to top

Savladajte umor pomoću 7 jednostavnih metoda

spot_img

Da li vam se dešava da svakog dana čekate da se spusti večer da biste doslovno pali u krevet? Niste jedini. S umorom se susreće mnogo ljudi.

Za vas smo odabrali sedam metoda pomoću kojih možete savladati umor da biste podigli imunitet i očuvali dobro zdravlje. Potrudite se i pronađite dobitnu kombinaciju svih metoda koja odgovara vama i vašem načinu života. Isplati se!

1. Spavanje je najbolji lijek.

Još uvijek vrijedi zlatno pravilo prema kojem bismo trebali podijeliti 24 sata dnevno na 8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena i 8 sati sna. Dugotrajni nedostatak sna ne donosi nam ništa dobro.

2. Ko radi, neka se odmara.

Planirajte odmor nakon svakog perioda aktivnosti, napornog rada (nemojte zaboraviti da vi radite i kod kuće, a ne samo na poslu) i stresnih događaja. Pazite da vam privremeno povećani obim posla ne postane uobičajena navika koja vam krade vrijeme za odmor.

3. Jedite pametno i polako.

Uživajte u hrani i piću, odvojite dovoljno vremena za 3-5 obroka dnevno i pojedite ih u miru, a ne u žurbi pred ekranom. Konzumirajte sezonsku hranu iz lokalnog uzgoja. Izbjegavajte prerađenu i brzu hranu, radije pripremite sedmični plan obroka i pridržavajte ga se te kuhajte kod kuće. Na taj način nećete voditi brigu samo o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice već i o uštedi novca.

4. Krećite se pješke.

Neka kretanje zauzme udio vašeg vremena koji mu po važnosti i pripada! Tjelesna aktivnost izuzetno utiče na rad imunološkog sistema i na mnoge druge važne funkcije tijela te je uključite u svoj svakodnevni život. Budite fizički aktivni svakog dana, bar pola sata. Hodajte stepenicama, idite pješke na sastanak, s prijateljima na rekreaciju. Malim koracima dolazi se do velikih ciljeva!

5. Meditirajte i pišite dnevnik zahvalnosti.

Zaustavite se i zapitajte se šta osjećate i koje vam misli u tom trenutku ispunjavaju mozak. Budite svjesni onoga što se događa s vama i oko vas te svjesno uklonite „suvišne“ misli. Prestanite se brinuti o stvarima na koje nemate nikakav uticaj. Fokusirajte se na sebe, na svoje dobro zdravlje i stvari koje vas čine sretnima. Budite zahvalni na onome što imate: zdravlje, prijatelje, partnera, djecu, roditelje, braću, sestre, … Pokušajte u svoj svakodnevni život uvesti vođene meditacije koje možete pronaći na internetu ili počnite pisati dnevnik zahvalnosti u koji ćete svaki dan zapisati najmanje tri stvari na kojima ste zahvalni.

6. Provodite slobodno vrijeme s najdražima.

Svoje aktivnosti u slobodno vrijeme planirajte jednako pažljivo kao i radne obaveze. Univerzitet Harvard već više od 80 godina provodi anketu o sreći među svojim studentima koja je pokazala da dobri odnosi s ljudima oko nas imaju velik uticaj na naše zdravlje i općenito su izuzetno važni za sreću.

7. Pobrinite se za dobar rad svog imunološkog sistema.

Da biste izbjegli viruse u širokom luku, potrudite se i ojačajte imunitet. Na dobro funkcionisanje imunološkog sistema koji će vas zaštititi od virusa mogu uticati pravilna prehrana i kretanje, pa preporučujemo da u sezoni virusnih bolesti od septembra do marta preventivno uzimate proizvode za jačanje imunološkog sistema.

(Žene.ba)

Savladajte umor pomoću 7 jednostavnih metoda Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima