back to top

Saznajte gdje studenti u RS-u mogu zaraditi džeparac – Udruženje mreža za izgradnju mira

spot_img

Odmor od školskih i fakultetskih obaveza mnogi srednjoškolci i studenti širom RS-a godinama provode radno kako bi tokom raspusta zaradili novac za putovanja ili ostvarivanje drugih planova. Interesovanja i za radnicima i za poslom ima.

Tako će svoj džeparac i ove, kao i prošle godine, moći zaraditi i studenti i srednjoškolci u Prnjavoru koji požele ljetni odmor provesti radno. Naime, Omladinski centar Prnjavor u narednim danima će ponovo oživjeti svoju ideju i omogućiti studentima i učenicima da rade, a lani je u ovom gradu svoj ljetni posao pronašlo 25 učenika i studenata.

 – Imamo plan da i ove godine omogućimo studentima i učenicima da tokom raspusta sebi zarade džeparac, ali i steknu neku vrstu radnog iskustva. U narednim danima ćemo otvoriti formu u kojoj će moći da se prijave svi privredni subjekti sa područja grada Prnjavor i navedu na kojim radnim mjestima imaju potrebu za dodatnom radnom snagom i u kom obimu, ističe Dajana Bašić, predsjednica Omladinskog centra Prnjavor.

Kako navodi za “Nezavisne novine“, nakon što budu imali uvid u potrebe kompanija, mladi će se moći prijave kroz formu koja će biti dostupna u medijima i na njihovim društvenim mrežama kao i prošle godine.

 – Zadovoljni smo realizacijom ove inicijative tokom prethodne godine, u čemu nam je pomogla Gradska uprava našeg grada, a iskustva mladih su pozitivna, tako da nema razloga da ne nastavimo istim putem i tokom ovog ljeta, kaže ona i dodaje da su poslovi u rasadniku, marketu ili u ugostiteljskom objektu samo neki od poslova koje su birali mladi.

Kada je riječ o Banjaluci, sezonski radnici se traže i u ovom gradu, pa se tako među oglasima putem kojih se traže radnici mogu naći obavještenja i velikih trgovačkih lanaca. Jedan od njih traži čak 80 sezonskih radnika za period od 3. juna do kraja avgusta, a u oglasu se navodi da su poslovi namijenjeni studentima i učenicima četvrtih razreda srednjih škola.

Iako firme nisu pretjerano zainteresovane za sezonsko zapošljavanje mladih u Bijeljini, posla ipak ima u ugostiteljskim objektima i buticima. Iz bijeljinske Omladinske zadruge “Mladi radnik” ističu za “Nezavisne novine” da je situacija sada drugačija nego ranije, jer je trenutno malo firmi koje mogu ponuditi veliki broj angažmana.

 – Uglavnom su to mali ugostiteljski objekti i poneki butici ili veće modne kuće. Sve se svelo na manji broj angažmana, a shodno tome kako nemamo šta da ponudimo mladim ljudima, onda opada i interesovanje, kažu iz ove Omladinske zadruge.

Prema njihovim riječima, za sat vremena rada učenici ili studenti u Bijeljini mogu zaraditi od pet do šest maraka, dok za poslove poput istovara satnica ide i do 10 maraka. Međutim, to je znatno manje nego što se može zaraditi radeći na primorju, pa su mnogi otišli raditi na more u zemlje okruženja.

 – Veliki broj ljudi je otišao na Hrvatsko i Crnogorsko primorje gdje mogu puno više da zarade. Zarade dva do tri puta više, navode oni.

Tokom proteklog ljeta u rasadniku, okružena prirodom i raznim vrstama biljaka, predah od studentskih obaveza radeći provela je Adrijana J. Kako ističe za “Nezavisne novine”, nije bila jedina mlada osoba koja je tu radila.

 – Tokom rada u rasadniku naučila sam mnogo o ukrasnim sadnicama, na koji način ih možemo razmnožavati, ali i čuvati. Iako je bilo ljeto i visoke temperature, i bez obzira na to što posao zahtijeva fizički rad, ostala sam da radim u istoj firmi i nakon ljeta, sve do marta ove godine, dok nisam našla drugi posao u struci, kaže ona.

www.mreza-mira.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima