SERWER: VUČIĆ BI DA BUDE KUM SRBA REGIONA, U BIH TO ČINI TRAŽEĆI KONTROLU NAD DODIKOM

spot_img

serwer: vučić bi da bude kum srba regiona, u bih to čini tražeći kontrolu nad dodikom

Ipak, oprezan je, jer se plaši da možda neće ispuniti svoja očekivanja.

  • Danas na Balkanu vidim više istih etničkih nacionalističkih ambicija koje su proganjale region 1990-ih – dok su volja i kapaciteti opali.

Dodaje da su nastojanje da se politika usmjeri ka autokratama i da im se omogući da iskoriste etničku polarizaciju regiona previše poznato.

Najambiciozniji poduhvat ove vrste je sa sjedištem u Beogradu, ukazuje Serwer.

  • Uz podršku Srpske pravoslavne crkve i srpskih bezbjednosnih službi udruženih sa Rusijom, Aleksandar Vučić ima za cilj da postane izabrani autokrata i kum Srba širom regiona – navodi.

U Bosni i Hercegovini to čini, ističe, tražeći punu kontrolu nad Miloradom Dodikom, koji se bori da održi svoju autonomiju. Ipak, Dodiku je potrebna finansijska i ideološka podrška Srbije.

U Crnoj Gori, ističe Serwer, Vučić to radi preko nedavnih pobjednika i voljnih izbornih zastupnika. „Među njima su i predsjednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić“.

Na Kosovu je, napominje Serwer, Vučićev fokus na sjeveru.

Kao dio Opservatorije za Zapadni Balkan od njega je, kaže, traženo da se fokusira na Kosovo.

  • Tamo je Beograd nastavio da kontroliše Srbe u četiri opštine sjeverno od Ibra od kraja rata 1999. Beograd odlučuje o njihovoj saradnji i nesaradnji sa Prištinom. Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić imaju malo šta reći.

Odbijanje da se prihvate kosovske registarske tablice, bojkot posljednjih opštinskih izbora, nasilni protesti protiv gradonačelnika koji nisu Srbi, napad na vojnike NATO-a, kidnapovanje kosovske policije na sjeveru i odbijanje da se garantuje učešće na novim izborima – o svemu tome se odlučuje u Beogradu.

Poruka je, konstatuje Serwer, da Srbija neće dozvoliti da se Srbima sa sjevera upravlja u ustavnom okviru Kosova osim ako ne dobiju – preko Zajednice srpskih opština – virtuelnu autonomiju koja bi ih uklonila iz tog okvira.

Rusiji se to sviđa, ali šta je sa EU i SAD?, pita se Serwer.

U svakom slučaju, navodi, Priština gubi, de facto ili de jure.

  • Jasno je zašto bi Rusija ovo željela. Etnička podjela Kosova predstavlja presedan koji bi mogao biti koristan za dijelove Ukrajine pod ruskom okupacijom. Takođe podriva dostignuće Zapada, projekat izgradnje države na Kosovu. Uprkos brojnim nesavršenostima, Kosovo je najuspješnije od svih država na Balkanu od 1995. a možda i širom svijeta- kaže.

Manje je, kaže, jasno zašto EU i SAD podržavaju ovu etnonacionalističku ambiciju da postoji odvojena uprava na Kosovu.

Naravno, Brisel i Vašington poriču da podržavaju etničku podjelu.

  • Ali da li ste čuli nešto od njih o povratku Albanaca i drugih nesrba u Sjevernu Mitrovicu, koja je prije 1999. bila naseljena većinski srpskim stanovništvom? Da li su insistirali da Beograd ponudi isti status Albancima na jugu Srbije koji žele za Srbe na sjeveru Kosova? – pita se Serwer.

Amerikanci pišu tekstove o garantovanju da ZSO neće smeti da postane druga Republika Srpska. Ali da li su oni spremni da pismeno obavežu američku vladu da tačno utvrdi šta to znači?

Navode, kaže, aranžmane slične Asocijaciji koji postoje unutar EU. Ali svi ti aranžmani su između država koje međusobno priznaju suverenitet i teritorijalni integritet.

  • Zašto onda Srbija i pet nepriznalih država EU prvo ne bi priznale Kosovo, pre stvaranja ZSO?- pita se Serwer i dodaje da je stav Brisela previše razumljiv i u rukama visokog predstavnika Josep Borrell koji nikada nije bio voljan da vidi priznanje Kosova ili ulazak u UN.

Pošto je Velika Britanija istupila iz EU, a Njemačka rastrojena, Mađarska i Hrvatska ga podržavaju, i pet država EU koje nisu priznale Kosovo, Borelj smatra da ima adekvatnu podršku država članica.

Serwer kaže da od Miroslava Lajčaka, koji je odigrao ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore, očekuje mnogo bolje.

  • Međutim, on je takođe obećao kada je prvi put postao slovački ministar spoljnih poslova da će Bratislava priznati Kosovo. Ali nije uspio da isporuči to obećanje-zaključuje.

(S. Bosna)

The post SERWER: VUČIĆ BI DA BUDE KUM SRBA REGIONA, U BIH TO ČINI TRAŽEĆI KONTROLU NAD DODIKOM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima