back to top

Sesija ‘Kruga 99’ o Rezoluciji: Priznata genocidna činjenica u Srebrenici od strane UN-a

spot_img

 “Refleksije Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici” bile su tema današnje sesije ‘Kruga 99’ na kojoj su govorili profesori Enver Halilović, Senadin Lavić i Hazim Bašić.

Halilović je istakao da je Rezolucija o Srebrenici “novi historijski događaj koji otvara nove perspektive za BiH ili za novu BiH”. 

– Ovo je važan događaj koji se svrstava u seriju događaja poput referenduma BiH za nezavisnost, međunarodnog priznanja BiH, formiranja Armije BiH. Međunarodni sudovi u Hagu su završili svoj posao i bilo je neophodno da se jedan definitivni rezime donese u Ujedinjenim nacijama, prije svega Generalnoj skupštini, kao najvećem organu UN danas. Odgovor je dobijen, genocid u Srebrenici je faktička činjenica koju su priznale UN – istakao je Halilović.

Ta činjenica je, naglašava, ono što obavezuje sve nas u cjelini da se u budućnosti uklone sve posljedice koje su nastale na genocidu u Srebrenici 1995 godine.  

– Specifičnost genocida kao masovnog zločina jeste u činjenici da postaje namjera u uništenju u cjelosti ili djelomično neke etničke ili društvene grupe. Takva namjera je predmet osude u Rezoluciji, ono što je rezultat presuda u Hagu i drugim sudovima – kazao je Halilović.  

Ocijenio je da su se tokom usvajanja Rezolucije političari iz Srbije definitivno otkrili, ponovili i pokazali da se drže ideologije koja je proizvela genocid.  

– Genocid u Srebrenici i negiranje genocida ima za posljedicu nekoliko faktičkih i političkih činjenica. Prvo se produžava period negacije, odnosno period izvršenja genocida, drugo, spriječava se i zatvara mogućnost pomirenja među etničkim grupama i zajednicama i treće, ako se i danas ne prihvata genocid nakon 30 godina, znači da je moguće pretpostaviti da se takva pojava može istorijski ponoviti na ovom prostoru, ovom narodu – upozorio je Halilović.

Uvodničar Senadin Lavić zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli da Rezolucija o Srebrenici 23. maja bude usvojena u Generalnoj skupštini UN-a. To je jedan epohalni događaj koji potvrđuje kontinuitet ili pokušaj da se bitne odluke zasnivaju na pravno utvrđenim činjenicama. 

– Bitno je u kojem času se pojavljuje Rezolucija. Bili smo svjedoci jednog zahuktalog velikosrbijanskog povratka 90-tih godina u našu javnost, na društvenu scenu koju danas živimo. U času kada su nam prijetili secesijom, razdruživanjem, odcjepljenjem, komadanjem BiH, pojavila se ova Rezolucija koja je ustvari ponovo otvorila oči svima nama i upozorila da je sud u Hagu 2007. godine donio presudu koja je osnova ove Rezolucije. Današnja Srbija nastavlja vrlo pokvareno, nazadno, projekt koji je započeo Slobodan Milošević 90-tih godina. Ta presuda bi nama trebalo da bude smjer budućeg djelovanja. Samo na činjenicama trebamo da baziramo svoje odluke i svoje orijentacije za budućnost – poručio je Lavić.

Izvor: ( www.tvsa.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima