back to top

SINOVI SE ODREKLI MAJKE, A ONA PORUČILA: RADIJE ĆU UMRIJETI GLADNA, NEGO OD NJIH TRAŽITI

spot_img

sinovi se odrekli majke, a ona poručila: radije ću umrijeti gladna, nego od njih tražiti

Kao neko ko je tokom života preživio razvod ali i druge nesretne događaje, sada je, kaže, primorana da živi život u kom je odbačena od svojih najmilijih – dvojice sinova i ćerke.

Hrvatica Tanja iz Zagreba, ima 68 godina i objašnjava kako nikako ne može da shvati zbog čega su joj deca okrenula leđa. Baš zato što smatra da nije bilo razloga za tako nešto, odbacivanje od djece joj je najveći izvor žalosti danas.

  • Za vrijeme rata došla sam sam a s troje djece u Hrvatsku, dva sina i jednom ćerkom. Moj tadašnji suprug je ostao u Bosni i Hercegovini. Naš brak nikad nije bio skladan, štaviše, za mene je to bio pakao pa sam 1998. pokrenula razvod – opisuje gospođa Tanja.

Sa djecom je prošla svakakve probleme, ali su, tvrdi, uspjeli da sve pregrme zajedno. Međutim, baš kada su stali na noge, bez njoj poznatog razloga, kao porodica su se raspali.

  • Djeca i ja smo kroz život prošli svakakve patnje, kako u ratnim godinama, tako i u poratnim kad smo bili podstanari. Meni je do radnog mjesta, bilo kakvog, bilo jako teško da dođem. I već kada smo jednom pregrmjeli sve to najteže, kad su se odškolovali, i kad smo nasljedstvom došli do svog krova nad glavom, kad su se ženili… mi smo se, umjesto da uživamo jer je sve loše prošlo, iz čista mira raspali kao porodica – kaže Tanja.

“MAJKO, IZBRIŠI ME”

Kako nadalje objašnjava, njen stariji sin, koji je inače bio jako privržen porodici, nakon ženidbe se sasvim promijenio.

  • Par godina nakon što se oženio samo mi je poslao poruku: ‘Briši moj broj’. Bez ikakvog objašnjenja na moje pitanje zašto. A kako je sreća moje djece meni na prvom mjestu, rekla sam sebi, pa dobro, ako će to moje dijete na bilo koji način da usreći, ili on to iz nekog razloga mora da uradi, neka bude tako – objašnjava ona za portal “Moje Vrijeme”.

Potom su krenuli problemi s mlađim sinom, koji se razvodio nakon nekoliko godina braka.

  • Nije želio da ide u podstanare već je odlučio da kupi ‘malu gajbicu’ pa mi je tražio da mu finansijski pomognem učešće, a on će kreditom zatvoriti kupovinu stana. Naravno, sve što sam od usta odvajala i sakupljala za starost, dala sam mu. Ostalo mi je 100 eura. Možda neko neće povjerovati, ali nikad u životu nisam bila sretnija. Pošto sam vjernica, bila sam Bogu zahvalna što sam imala mogućnost da pomognem svom djetetu, a vjerovala sam da će se Bog isto pobrinuti i za mene, a na koji način – to samo On zna – otkriva ona.

“TO MI JE NAJTEŽE PALO”

Međutim, problemi s djecom su nastavili da se nižu.

  • Godinu dana nakon useljenja u taj svoj stan, pozvao me da ga posjetim. Tada mi je, nakon jedne moje primjedbe, potpuno zabranio da viđam čak i unuka. A onda je, nakon toga, nastao i problem sa kćerkom. Ona je teško podnosila što joj braća ne razgovaraju s mnom pa se i ona u tome pridružila njima, jer je valjda mislila da će se zamjeriti s njima ako bude uz majku. Ipak moram reći da sam primijetila da se ona mene odrekla uz veliku bol u duši i ja sam to primijetila kod nje. To mi je najteže palo – povjerila se ona portalu “Moje Vrijeme”.

Danas Tanja živi sama, s malom penzijom. Međutim, ono što ju je obradovalo, jeste ponovni kontakt, doduše minimalan sa kćerkom, koja joj je uzela broj računa da joj, kako kaže, može prebaciti nešto novca ako bude tražila.

  • To se naravno nikad neće desiti da ja od njih nešto tražim. Nakon svega radije ću umirati gladna i u hladnoj kući nego tražiti nešto od njih. Ali svaki dan se molim da njima bude lakši i ljepši život i da ih dragi Bog čuva – tragične su riječi jedne odbačene majke koja je sama podigla troje djece.

(Moje Vrijeme)

The post SINOVI SE ODREKLI MAJKE, A ONA PORUČILA: RADIJE ĆU UMRIJETI GLADNA, NEGO OD NJIH TRAŽITI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima