Ako ste ljubitelj klasične štrudle, sigurno ćete uživati u ovoj slanoj verziji.
Potrebni sastojci
Za tijesto:
15 g kvasca
100 ml tople vode
50 ml toplog mlijeka
2 kašike ulja
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 g brašna tipa 400
100 g margarina
Za punjenje:
8 kobasica (u zavisnosti od dužine)
3 kašike senfa
150 g kačkavalja
6 kiselih krastavaca (u zavisnosti od veličine)
2 crvene paprike (ispečene i oguljene)
Uputstvo za pripremu:
Zagrijte rernu na 260 stepeni. Pomiješajte kvasac, vodu, mlijeko, šećer i ulje u posudi. U posebnoj posudi umutite jaje, pa odvojite dvije kašike. Dodajte preostalo jaje u smjesu sa kvascem i promiješajte dok se kvasac ne otopi. Dodajte polovinu brašna i soli, zamijesite tijesto. Postepeno dodajte preostalo brašno. Prekrijte tijesto providnom folijom i ostavite da nadođe 30 do 40 minuta. Premijesite tijesto, razvucite ga oklagijom i dodajte 80 g narendanog margarina. Presavijte tijesto dva puta. Narendajte preostali margarin. Ostavite tijesto da nadođe još 15 minuta. Ispržite kobasice na malo ulja. Ponovo razvucite tijesto oklagijom, rasporedite kobasice i premažite senfom. Posipajte sitno narendanim kačkavaljem, dodajte kisele krastavce i pečene paprike. Zarežite bočne strane tijesta. Savijte krajeve prema unutra, preklopite trakice. Premjestite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odmara još 15 minuta. Premažite mješavinom ulja, mlijeka i jajeta. Posipajte susamom. Pecite oko 20 minuta na 260 stepeni. Uživajte u obroku!
BONUS VIDEO:
SLANA ŠTRUDLA SA KOBASICAMA BOLJA OD SLATKE Rapsodija ukusa za prave gurmane Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )