back to top

ŠPANSKA POLICIJA ZAPLIJENILA SKORO TONU KOKAINA: PRIPADALA JE BALKANSKOM KARTELU

spot_img

španska policija zaplijenila skoro tonu kokaina: pripadala je balkanskom kartelu

  • Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na europskoj razini – navedeno je u saopćenju.

Policija navodi da mu latinoameričke skupine šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa “značajnom količinom kokaina” u Algeciras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

Dva kontejnera

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje Balkanskog kartela, imali su i informaciju da ta skupina sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije traži i način prerade tog kokaina. Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji pristaje u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španiji.

Agenti su identificirali broj broda, a kada je uplovio u Algeciras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge. Na temelju novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Algeciras pa su u njemu pronašli dodatnih 500 kilograma kokaina.

Traže članove kartela

  • Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati hiljadama kilometara kako bi održali sastanak – izvijestila je španska policija.
  • Istraga se nastavlja kako bismo identificirali sve članove mreže te ih uhapsili – dodaju.

Zasad je nepoznato je li iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom. Glasnogovornica policije nije se javljala na telefon u nedjelju ujutro.

(HINA/ I.S.)

The post ŠPANSKA POLICIJA ZAPLIJENILA SKORO TONU KOKAINA: PRIPADALA JE BALKANSKOM KARTELU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima