Štrudla sa makom – sastojci:
Za tijesto:
200 ml mlijeka
2 jaja + 1 žumance
korica limuna
70 gr maslaca
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
550 gr brašna
Za fil:
200 gr mljevenog maka
150 ml mlijeka
šećer po želji
1 kašika keksa po želji
Štrudla sa makom – priprema:
Kvasac izmrviti u malo vode, dodati kašičicu šečera i izmešati. Ostaviti da zapeni. U vanglu sipati mlijeko, jaja, koricu limuna, rastopljen maslac i brašno, pa odozgo so.
Zamijesiti glatko tijesto, pokriti 30 minuta da naraste. Istresti na sto, podeliti na dva dela, pa oblikovati lopte i njih odmoriti pet minuta. U mljeven mak dodati po želji šećer može i malo keksa, sipati mlijeko i dobro zagrijati na ringli da se sjedini.
Razviti što tanje, premazati sa plovinom maka i uviti u rolnicu. Staviti u pleh obložen papirom. Tako i drugu. Pokriti da naraste 15 minuta i uključiti rernu na 200, pa smanjiti na 180 stepeni.
Štrudlu premazati žumancetom sa kašikom mlijeka i peći 50 minuta. Potpuno ohladiti, pa sjeći. Uživajte!
BONUS VIDEO: