Šta će biti s kraljicom Kamilom ako kralj Čarls umre prvi? Obistiniće se sve čega se UŽASAVALA

spot_img

Timovi kralja Čarlsa i kraljice Kamile vjerovatno su spremni za svaku situaciju – uključujući i ono što bi se dogodilo ako monarh umre prvi.

Iako kralj ima dugovječnost u svojim genima – njegov otac princ Filip je umro u 99. godini 2021., samo dva mjeseca prije svog 100. rođendana, a njegova majka kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini prošlog septembra.

Cijela linija nasljedstva će se promijeniti kada on umre jednog dana. Princ Vilijam bi odmah postao monarh, a očekuje se da će Kejt Midlton biti poznata kao kraljica ili kraljica supruga. Ipak, ono što sve interesuje jeste kakva bi u tom slučaju bila sudbina kraljice Kamile. Ona bi dobila titulu Kraljice udovice – objavio je Dejli miror.

Prema izdanju, kraljevsku titulu je prva upotrebila kraljica Adelaida, koja je preživjela svog muža, kralja Vilijama IV. Kralj Vilijam je umro 1837. godine, a njegova žena je živjela još 12 godina. Sva djeca para umrla su u djetinjstvu, a kruna je prešla na Vilijamovu nećaku kraljicu Viktoriju.

Ako bi postala udovica, kraljica Kamila bi vjerovatno bila slobodna da odabere kako će u budućnosti živjeti. Mogla bi da se povuče u Rai Mill House, svoj dom na selu, ili nastaviti svoj dobrotvorni rad. Ovo je nešto čega se tokom čitavog života užasavala, jer je željela da bude u centru pažnje i svih dešavanja.

Baka kralja Čarlsa, majka kraljice Elizabete, izabrala je da bude poznata kao kraljica majka nakon smrti njenog supruga, kralja Džordža VI 1952. godine i pristupanja njihove najstarije ćerke Elizabete na tron.

Kraljica majka je bila snaga i podrška kraljici Elizabeti tokom njene vladavine, a uvijek bi bila prisutna sa svim ostalim članovima kraljevske porodice na specijalnim događajima sve do kasnih 90-ih. Kraljica majka je umrla 2002. u 101. godini, a kraljica Elizabeta je govorila o “zaraznoj želji za životom” svoje majke u rijetkom televizijskom prijenosu iz zamka Vindzor uoči njene sahrane.

– Tokom godina upoznala sam mnoge ljude koji su morali da se nose sa gubitkom porodice, ponekad u najtragičnijim okolnostima. Tako da se smatram srećnim što je moja majka bila blagoslovena dugim i srećnim životom. Imala je zaraznu želju za životom, i to joj je ostalo do samog kraja. Znam i da joj je vjera uvijek bila velika snaga – rekla je kraljica Elizabeta u govoru.

šta će biti s kraljicom kamilom ako kralj čarls umre prvi? obistiniće se sve čega se užasavala

Prošle godine, kraljica Elizabeta je objavila da želi da Kamila bude poznata kao kraljica supruga kada Čarls pristupi na tron. Ona je svoja osjećanja iznijela u poruci koja je bila objavljena uoči njenog sopstvenog Dana pristupanja krune u februaru 2022.

– Kada dođe trenutak da moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Kamila će biti poznata kao kraljica supruga dok nastavlja svoju lojalnu službu – napisala je ona.

Ova njena želja je dugo bila dovođena u pitanje. Kada se Kamila udala za tadašnjeg princa Čarlsa 2005. godine, govorilo se da će biti poznata kao princeza supruga. Međutim, blagoslov kraljice Elizabete bio je značajan pokazatelj da će Kamila biti krunisana zajedno sa svojim mužem i bila je 6. maja.

Dvorani su nagovijestili da su planovi bili izmijenjeni kada je u aprilu objavljen poziv za krunisanje. Tamo ju je Bakingemska palata nazvala kraljicom Kamilom – ne kraljicom suprugom – prvi put od Čarlesovog pristupanja u septembru.

Kako prenosi BBC, smatralo se da će Kamila biti poznata kao kraljica supruga na početku vladavine kako bi se razlikovala od kraljice Elizabete, a krunisanje je stvorilo odgovarajući trenutak za uvođenje titule kraljice.

Palata je zvanično ažurirala Kamilinu biografsku stranicu kako bi u nju dodala titulu kraljice 6. maja.2023. godine, piše Glossy.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima