Bacanje fenomena hrane razvijeni je dio svijeta stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom na to da se većina bačenih hrane završava na odlagalištima i na taj način zagađuje zemlju, vodu i zrak, piše neovisno.
U tom pogledu, svjesnost Međunarodnog dana i bacanje hrane i temelji Ujedinjenih naroda utvrđeni su kako bi ova odluka bila do 2030. godine. Manjim brojem velikih količina otpada u hrani na globalnoj razini.
U prošlosti se lijevanje kruha smatrao grijehom, pa su kućanstva koristila stari kruh, a najčešće su se mrzila ili mljela u pret.
Kad kupite ili pečete kruh, obavezno procijenite koliko vam treba i kako pohraniti kruh da ne postane puno ili ustajao.
Ali prije starog kruha možete napraviti i ukusna jela, a jedno od njih je sočan desert – kolač iz starog kruha, što je sjajno kad želite zasladiti kod kuće ili kada imate previše starog kruha, šteta je štetna.
Recept
Sastojci:
6 kriški starog kruha
2 žlice otopljenog maslaca
50 g grožđica
4 jaja
400 ml mlijeka
100 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
Stari kruh presavija se u male komade i stavite u lim za pečenje. Prelijte rastopljeni maslac i grožđice preko kruha.
U posudi pomiješajte jaja, mlijeko, šećer, cimet i vaniliju dok se svi sastojci ne oboje. Izlijte smjesu preko kruha, a kruh lagano pritisnite vilicom tako da je potpuno prekriven smjesom.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva i pecite oko 45 minuta.
Tortu možete pretvoriti pripremljenom kremom od vanilije, domaćim namazom pistacija ili jednostavnom čokoladnom glazurom.
Savjet: Ovaj kolač možete ispeći i u pojedinačnoj keramičkoj sušilici za suffle, što će vam olakšati posluživanje.
(24sata.info)
Post torta iz starog kruha jeftinog i sočnog deserta pojavio se prvo na 24sata.ba.