back to top

Starinski recept za domaći kečap

spot_img

Domaći kečap – sastojci:

Da biste napravili domaći kečap, trebate pripremiti sljedeće sastojke:

  • 1,5 kg zrelih paradajza
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 šolja jabukovog sirćeta (oko 240 ml)
  • 1/2 šolje šećera (oko 100 g)
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
  • 1/4 kašičice suvog kvasca (opciono)
  • 2 kašičice senfa
  • 1/4 kašičice mljevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice mljevenog korijandera
  • 1/4 kašičice mljevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mljevenog đumbira

Domaći kečap – priprema:

Prvo operite paradajz i narežite ga na četvrtine. Ako želite, možete oguliti kožu, ali to nije obavezno. Ako koristite svježe paradajze, možete ih staviti u ključalu vodu na oko 1 minut, zatim ih odmah prebaciti u hladnu vodu i oljuštiti.

Očistite crni luk i bijeli luk, pa ih sitno nasjeckajte.

U veliki lonac stavite nasjeckani paradajz, crni i bijeli luk. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša i počne se raspada, otprilike 30 minuta.

Kada povrće omekša, pire od paradajza napravite štapnim mikserom ili blenderom. Dodajte jabukovo sirće, šećer, so, biber, kvasac, senf, karanfilić, korijander, cimet i đumbir. Dobro promiješajte.

Nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok se kečap ne zgusne i postigne željenu konzistenciju. Ovaj proces može trajati 1-2 sata.

Ako želite potpuno glatki kečap, procijedite ga kroz cjediljku ili gazu kako biste uklonili ostatke kože i sjemenki.

Vrući kečap sipajte u sterilizirane staklene tegle ili boce. Za dugotrajno čuvanje, možete pasterizirati kečap tako što ćete tegle staviti u lonac s vodom i kuhati još 10 minuta.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima