Domaći kečap – sastojci:
Da biste napravili domaći kečap, trebate pripremiti sljedeće sastojke:
- 1,5 kg zrelih paradajza
- 1 velika glavica crnog luka
- 3 čena bijelog luka
- 1 šolja jabukovog sirćeta (oko 240 ml)
- 1/2 šolje šećera (oko 100 g)
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice suvog kvasca (opciono)
- 2 kašičice senfa
- 1/4 kašičice mljevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mljevenog korijandera
- 1/4 kašičice mljevenog cimeta
- 1/4 kašičice mljevenog đumbira
Domaći kečap – priprema:
Prvo operite paradajz i narežite ga na četvrtine. Ako želite, možete oguliti kožu, ali to nije obavezno. Ako koristite svježe paradajze, možete ih staviti u ključalu vodu na oko 1 minut, zatim ih odmah prebaciti u hladnu vodu i oljuštiti.
Očistite crni luk i bijeli luk, pa ih sitno nasjeckajte.
U veliki lonac stavite nasjeckani paradajz, crni i bijeli luk. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša i počne se raspada, otprilike 30 minuta.
Kada povrće omekša, pire od paradajza napravite štapnim mikserom ili blenderom. Dodajte jabukovo sirće, šećer, so, biber, kvasac, senf, karanfilić, korijander, cimet i đumbir. Dobro promiješajte.
Nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok se kečap ne zgusne i postigne željenu konzistenciju. Ovaj proces može trajati 1-2 sata.
Ako želite potpuno glatki kečap, procijedite ga kroz cjediljku ili gazu kako biste uklonili ostatke kože i sjemenki.
Vrući kečap sipajte u sterilizirane staklene tegle ili boce. Za dugotrajno čuvanje, možete pasterizirati kečap tako što ćete tegle staviti u lonac s vodom i kuhati još 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )