back to top

ŠTO DUŽE STOJI, SVE JE UKUSNIJI Posni kolač sa višnjama koji se topi u ustima

spot_img
što duže stoji, sve je ukusniji posni kolač sa višnjama koji se topi u ustima

SASTOJCI:

2 čaše mekog brašna
2 čaše griza
čaša šećera
prstohvat soli
kesica (15 gr) praška za pecivo
900 gr zamrznutih višanja
1 vanilin šećer
malo manje od jedne čaše šećera
kašičica cimeta
pola čaše ulja

PRIPREMA:

U činiju sipajte dvije čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dvije čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promiješajte.
Podijelite smjesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dijela.
Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cijedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promiješati dok se ne sjedini.
Pleh podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno), pa sipajte prvi dio suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smjese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smjese od višanja. Za kraj, treći dio suvih sastojaka. Narendajte malo margarina i, ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Možete posuti sa malo šećera.
Ubacite u već zagrijanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Sačekajte da se ohladi i sjecite.

BONUS VIDEO:

ŠTO DUŽE STOJI, SVE JE UKUSNIJI Posni kolač sa višnjama koji se topi u ustima Aloonline.ba.

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima