back to top

SUHA KOŽA NA LAKTOVIMA OTKRIVA MNOGO VIŠE NEGO ŠTO MISLITE

spot_img

Suha koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može da počne jako da peče i boli. Koža na ovom predjelu upozorava na nedostatak vitamina A i onih iz grupe B. Također, upućuje na kožna stanja poput psorijaze, ali i razne alergije.

Da biste shvatili šta je uzrok, dobro razmislite šta ste radili u posljednje vreme. Ovo su neki od potencijalnih uzroka suhe i grube kože na laktovima:

sapuni, parfemi i losioni

vruće kupke i tuširanja

nagli pad temperature

plivanje u bazenu, odnosno hlor

infekcije

dermatitis

psorijaza

dijabetes

skleroderma

Kako riješiti problem?

Skratite vrijeme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode.

Ako koristite losione sa parfemom zamijenite ih sa onim bez njega.

Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem.

Dermatitis

Ovo kožno stanje uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je uzrokovano alergijskom reakcijom na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima.

Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba. Tip dermatitisa koji se javlja na laktovima se naziva dermatitis herpetiformis. Antibiotici pomažu u kontroli suhoće i svraba. Takođee, on je uzrokovan osetljivošću organizma na gluten.

Psorijaza

Najčešće se javlja na laktovima i koljenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuspicama, pa tako suha i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da doktor prepiše terapiju.

Skleroderma

Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suhom i bolnom. Laktovi mogu da budu vrlo bolni na dodir, a uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena i nasljednjih stanja. Imunosupresivi mogu da smanje simptome.

Dijabetes

Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, su česte nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje.

SUHA KOŽA NA LAKTOVIMA OTKRIVA MNOGO VIŠE NEGO ŠTO MISLITE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima