back to top

Svjetski dan klizanja bit će obilježen 3.decembra na Skenderiji

spot_img

U okviru „Zimske čarolije“ koja počinje 1.decembra na Skenderiji, bit će otvorena dva klizališta, jedno otvorenog tipa na platou sa površinom od 600 metara kvadratnih, na kojem je će, osim slobodnog klizanja, biti upriličena i škola karlinga (curling), sporta koji se igra na ledenoj pisti po kojoj se gura posebno kamenje okruglastog oblika.

Drugo klizalište će biti otvoreno polovinom decembra  u dvorani „Mirza Delibašić“, a na površini od 1.800 metara kvadratnih planirana su takmičenja u brzom i umjetničkom klizanju i hokejaška takmičenja.

Reprezentativka BiH u brzom klizanju Samra Selimbegović danas je na konferenciji za medije predstavila planirane aktivnosti za ovu klizačku sezonu, te najavila program povodom obilježavanja Svjetskog dana klizanja i Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju, „Sarajevo Open 2024. godine“.

Svjetski dan klizanja bit će obilježen 3.decembra. To je jednodnevni festival klizačkih aktivnosti koji je osmislila i organizovala Međunarodna klizačka unija, a cilj je promocija i afirmacija klizačkih sportova, kako kod nas, tako i u svijetu.

– Primarni cilj jeste demonstracija klizačkih sportova u Sarajevu, kao i druženje sa ljubiteljima klizanja svih uzrasta. U sklopu tog obilježavanja imat ćemo organizovanu školu klizanja za početnike, tako da jedan od ciljeva ovog projekta jeste i ostvarivanje tog nezaboravnog prvog iskustva i dodira sa ledom za početnike i one koji ranije nisu klizali – kazala je Selimbegović.

Osim toga, u predstojećoj sezoni planirano je i Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju, „Sarajevo Open 2024“, koje organizuje Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.

Na takmičenju se očekuje veliki broj svjetski najuspješnijih klizača, s obzirom da bodovi osvojeni na ovom takmičenju utiču na bodove na svjetskoj rang listi.

– Ono što bih ja posebno istakla jeste da smo mi već bili domaćini jednog ovakvog takmičenja na kojem smo imali priliku ugostiti tadašnju aktualnu evropsku i svjetsku prvakinju u umjetničkom klizanju, Ekaterinu Tutkamiševu, kao i mnogobrojne druge vrhunske klizače i njihove trenere, te smo tada postali jedino takmičenje u olimpijskom individualnom sportu koje je zapravo ugostilo evropskog i svjetskog prvaka – podsjetila je Selimbegović.

Na Sarajevo Open 2024. očekuje se dolazak više od 200 klizača iz svijeta koji nose odličja sa nekih od najvažnijih takmičenja u umjetničkom klizanju.

– Ono što mi je posebno drago, kao bivša reprezentativka Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, jeste da ćemo nakon dugog niza godina imati organizovano takmičenje u brzom klizanju na kratke staze koje je također međunarodnog karaktera i očekujemo veliki broj takmičara iz regiona – najavila je ona.

Tu su naravno mnogobrojne druge aktivnosti kojima se, kako je rekla, svi zajedno radujemo i nadamo se da će klizački sportovi u budućnosti biti još popularniji među mladima ali i među odraslima.

– Vidimo da taj olimpijski duh, iskra olimpijskog duha, još tinja u Sarajevu, samo su nam potrebni ovakvi događaji, manifestacije i uslovi koje nam je pružila Skenderija da bi se taj olimpijski duh ponovo rasplamsao – zaključila je Salimbegović.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima