Ćupter, nekada popularna poslastica na prazničnoj trpezi, pravi se od mošta autohtonih sorti vina žilavke i blatine. Od nedavno je i ekskluzivni autohtoni prehrambeni proizvod!
Hercegovački ćupter nedavno je dobio zaštićenu oznaku geografskog porijekla nakon dvogodišnjeg rada stručnih službi. Time je ova tradicionalna poslastica postala ekskluzivni autohtoni proizvod, dobivši dodatnu vrijednost. To će olakšati plasiranje na tržište BiH, ali i šire, navodi Agroklub.
Ćupter se tradicionalno pravi od mošta autohtonih sorti vina žilavke i blatine. Dobivanje oznake zaštićenog porijekla važno je za proizvođače koji su time dobili službenu potvrdu kvaliteta proizvoda.
Antoni Šajin iz Mostara već 10 godina proizvodi ove posebne “gumene bombone” zajedno sa svojom obitelji. Proces izrade nije jednostavan i zahtijeva određenu vještinu.
Šajinova obitelj je trenutno jedini registrirani proizvođač ćuptera u Hercegovini.
“Ćupter se priprema nakon trganja grožđa, pri čemu je važno da mošt ne fermentira. Kuha se s brašnom i grizom ili njihovom kombinacijom. Mi smo razvili proces proizvodnje koji omogućava proizvodnju tijekom cijele godine”, objašnjava Šajin.
Ova autentična poslastica ima svijetlu budućnost, a planira se i zaštita proizvoda na razini Europske unije.
(Agroklub)
Izvor: ( 24sata.info / ffmo.ba )