back to top

Top 5 najboljih recepata za zimnicu: Brzo i jednostavno napravljeni.

spot_img

Još uvijek niste spremili zimnicu? Ne brinite! Ovdje su pet najboljih i vrlo jednostavnih recepata za ukusne salate. Budući da se pripremaju lako, čak i zaposlene žene mogu ih napraviti, čak i kada nemaju puno slobodnog vremena.

Lovačka salata

Sastojci: 1 kg paradajza, 2 kg paprika roge, 4 glavice luka, 1 cijela glavica bijelog luka, 500 g mrkve, peršun, 100 g šećera, 100 g soli, 100 ml sirćeta, 100 ml ulja, 2 lovorova lista.

Priprema: Luk sitno isjeckati i staviti u šerpu. Paradajz izmiksati u blenderu, dodati u šerpu s lukom i kuvati uz miješanje otprilike pola sata na umjerenoj vatri. Paprike narezati na krupnije kockice, a mrkvu na kolutove. U paradajz i luk dodati mrkvu, paprike, bijeli luk, so, šećer, sirće, ulje i lovorov list. Dobro promiješati i kuhati sat vremena uz povremeno miješanje. Dodati sitno sjeckani peršun i promiješati. Napuniti u tegle.

Ljutenica

Sastojci: 3 kg paprika, 2 kg paradajza, 2 manje glavice bijelog luka, 4-5 manjih ljutih paprika, 1 veza svežeg peršuna, 1 kafena kašika šećera, 150 ml ulja, 1,5 supena kašika sirćeta, so (po ukusu)

Priprema: Ispeći paprike. Paradajz staviti u ključalu vodu dok se ljuska ne počne odvajati, pa ga vaditi u vanglu. Oguliti paprike, isjeckati ih na kockice i staviti ih u činiju. Očišćeni paradajz također isjeći na kocke. Isjeći ljute paprike i izblendirati. Izgnječiti bijeli luk. Sipati ulje u šerpu, dodati paprike i pržiti ih pet minuta, zatim dodati paradajz i ljute papričice. Dodati bijeli luk, šećer, promiješati i kuhati dok se ljutenica ne zgusne. Dodati peršun, sirće i posoliti po ukusu. Sipati vruću ljutenicu u zagrijane tegle.

Filetirane kisele paprike

Sastojci: 1 kg paprika, biber u zrnu, lovorov list, 6 čehna bijelog luka, so, šećer, sirće

Priprema: Oprati paprike, očistiti ih i narezati na filete, staviti u tegle. U svaku teglu dodati bijeli luk, biber, lovorov list, šećer, so, sirće, zatim zaliti proključalom vodom. Zatvoriti poklopcem i promućkati tegle.

Turšija

Odaberite povrće koje volite i narežite ga sitno kao za šarenu salatu.

Priprema: Isjeckano povrće stavite u tegle, dodajte so, šećer, sirće, ulje, biber, konzervans i vinobran. Sve promiješajte, stavite u tegle i čuvajte u ostavi.

Ajvar

Sastojci: 5 kg paprika roga (deblje i mesnatije), 1,5 kg patlidžana, 2 supene kašike sirćeta 9%, 1,5 supena kašika šećera, 2 supene kašike soli, 200 ml ulja

Priprema: Paprike i patlidžan ispeći u rerni, oljuštiti i narezati. Sameljite u blenderu, pržite na ulju s sirćetom, solju i šećerom dok se u potpunosti ne uprži.

Objava 5 najboljih recepata za zimnicu: Spremaju se začas pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima