back to top

TRAŽIO GA CIJELI SVIJET, A ON OPUŠTENO PUTOVAO: POBJEGAO IZ ZATVORA U BRAZILU, PA SE KRIO U BEOGRADU

spot_img

tražio ga cijeli svijet, a on opušteno putovao: pobjegao iz zatvora u brazilu, pa se krio u beogradu

Kako saznaje Blic.rs, on je pokušao da pruži otpor policiji tokom hapšenja, ali mu nije pošlo za rukom.  

Prema informacijama koje posjeduje Blic, njegovo hapšenje je uslijedilo nakon godinu i po dana operativnog rada srbijanske policije koja je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, BIA i Europolom pratila Kostovskog i njegovu grupu zbog sumnje da krijumčare kokain.

Nakon intenzivnog operativnog rada, policija je u španskim teritorijalnim vodama u Atlanskom okeanu zaustavila jedrilicu u kojoj je nađeno više od dvije tone kokaina. Na jedrilici su tada bila dva člana posade, Ukrajinac i Čeh.

Paralelno sa njihovim privođenjem, srbijanska policija je u četvrtak u Beogradu uhapsila Kostovskog i tri člana njegove grupe.

  • Nakon hapšenja je utvrđeno da je Slobodan Kostovski dok je bio na crvenoj Interpolovoj potjernici sa lažnim pasošem putovao po svijetu, te se pretpostavlja da je ugovarao kriminalne poslove, krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu – kaže izvor “Blica”.

Podsjetimo, sa jedrilice “Oceania dos“, dužine 22 metra, prije dva dana je zaplijenjeno oko dvije tone kokaina. Opojna droga kokain bila je upakovana u više obilježenih pojedinačnih paketa koji su se nalazili u sportskim torbama.

  • Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do danas 2023. godine izvršila krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ova kriminalna grupa je organizovala transport kokaina iz zemalja Južne Amerike do zemalja Zapadne Evrope i Srbije radi dalje prodaje, na taj način što su obezbjeđivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima droge, organizovali lokacije za prihvat i istovar kokaina i angažovali posadu – saopšteno je nakon hapšenja iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Inače, Kostovski je rođeni Novopazarac koji ima iza sebe vrlo “živopisnu” biografiju. Bio je blizak prijatelj pokojnog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, njegovog kuma Milana Đordevića Bombone, ali i odbjeglog Željka Maksimovića Make, čijoj je grupi navodno pripadao.

Iz arhiva švedske policije procurile su 2019. godine fotografije sa video nadzora banke na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa zločincem Arkanom. Ista ekipa je u to vrijeme počinila dvije uzastopne pljačke u Švedskoj (Štokholmu i Geteborgu), poslije kojih su pobjegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim ratnog zločinca Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano, koji se ranih devedesetih godina prošlog vijeka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije.

Poslije hapšenja u Holandiji, tročlana pljačkaška banda obrela se u zatvoru u ovoj državi. Zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu, Arkan je bio osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije, holandski tabloidi naširoko su izvještavali o spektakularnom bjekstvu “neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel”.

Bjekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Željku njegovi prijatelji Kostovski i Fabijani dobacili pištolj, kako je Ražnatović preskočio zid i tako postao idol mladih sa one strane zakona u to vrijeme.

Dvojica prijatelja, kako su izvještavali holandski mediji, prebacili su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zaprijetio zatvorskim stražarima i uz pomoć “lopovskih merdevina”, koje su rukama napravili osuđenici, uspio da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Filmsko bjekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Fabijani i Kole. Koliko su daleko išli u tom planiranju govori podatak da su čak pohađali časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora kako bi Ražnatoviću omogućili bjekstvo! Izvukli su ga, međutim, na drugi način.

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Štokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan. Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zaprijetio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobjegla, iskočivši kroz prozor.

Kostovski je u Srbiji povezivan i sa “Makinom grupom”, koja je bila optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, 10. juna 2002. godine. Pored vođe Željka Maksimovića, još petorica okrivljenih su prvostepeno oslobođeni pred Specijalnim sudom u Beogradu. Naloženo je novo suđenje i raspisane su potjernice za svima koji su u bjekstvu. Predmet i dalje miruje.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima