back to top

U Sarajevu otvoren Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama

spot_img

U Sarajevu je u petak otvoren Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama, jedini takav u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Urgentni centar je smješten u potpuno renoviranim prostorijama u sklopu Veterinarske stanice Sarajevo, a opremljen je najsavremenijom opremom, što omogućava uspostavljanje hitne veterinarske pomoći za povrijeđene životinje na području Kantona Sarajevo.

Direktorica Kantonalne veterinarske stanice Nasiha Spahić, rekla je da su u okviru projekta uložena sredstva za kompletnu rekonstrukciju unutrašnjih objekata.

“Iz ambulantne je preraslo u kliniku i urgentni centar. Kroz projekat smo nabavili i najmoderniju opremu koja trenutno postoji u veterinarskoj medicini”, rekla je Spahić.

Dodala je da je ovo prva faza uspostavljanja samog urgentnog centra i hitne pomoći za životinje. U drugoj fazi će nastojati dobiti kratki telefonski broj, a u trećoj je planirana nabavka ambulantnog vozila, koje će izlaziti na teren za vlasnike koji nisu u mogućnosti životinje dovesti u centar.

Otvaranju Urgentnog centra prisustvovao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, uprava KJP Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo te drugi zvaničnici.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je da ovakav centar neophodan Sarajevu i da je riječ o najmodernijem takvom centru i jedinom u Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko želimo da budemo metropola, moramo imati ovakve ustanove. Jedini smo u Bosni i Hercegovini i jedan od rijetkih gradova regiona koji ima u ovom trenutku urgentni centar”, rekao je Uk.

Obećao je da će Vlada KS i Ministarstvo privrede pružiti podršku u realizaciji druge i treće faze projekta.

“Ispratićemo ovaj projekat kroz drugu i treću etapu kako bi zaokružili ciklulus investicije u ovaj projekat, koji je u ovom 230.000 KM. Radujem se da ćemo što prije ući u drugu i treću etapu, tako da imamo kompletiranu sliku. Na ovaj način pozicioniramo Kanton Sarajevo na mapu svjetskih metropola koje moraju imati ovakve ustanove”, rekao je Uk.

Centar, koji će djelovati u okviru Kantonalnog javnog preduzeća Veterinarska stanica KS, nalazi se u ulici Nikole Šopa 41 na Stupu.

(Žene.ba)

U Sarajevu otvoren Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima