UČENIKE NA NASTAVI IZUJEDALE STJENICE! RODITELJI BIJESNI, PODNIJELI TUŽBE

spot_img

učenike na nastavi izujedale stjenice! roditelji bijesni, podnijeli tužbe

I to zbog “direktnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti djece usljed nehigijenskih uslova kojima su bili izloženi tokom boravka na rekreativnoj nastavi” na Zlatiboru od 13. do 20. juna ove godine, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

– U postupku po pritužbi roditelja čija djeca pohađaju OŠ “Braća Jerković” se navodi da zaposleni te škole koji su sa učenicima boravili na sedmodnevnoj rekreativnoj nastavi u dječjem odmaralištu “Bijela breza” u Rožanstvu na Zlatiboru, nisu reagovali na predviđen način iako su imali saznanja da u odmaralištu ima insekata, kao i da je djeci moglo biti ugroženo zdravlje zbog alergijske reakcije na ujede stenica – precizirano je u saopćenju zaštitnika građana.

Prema saznanjima “Politike”, reakcija škole i prosvjetnog vrha nakon pritužbi da su pojedine učenike na rekreativnoj, to jest nastavi u prirodi na Zlatiboru izujedale stjenice, nije izostala. Po propisima kojima se uređuje organizacija i realizacija đačkih putovanja, prilikom odlučivanja o tome koja će ponuda biti odabrana – kvalitet smještaja i ishrane jedna je od stavki o kojima se naročito vodi računa, a odlaska đaka na putovanje nema bez saglasnosti roditelja.

učenike na nastavi izujedale stjenice! roditelji bijesni, podnijeli tužbe
UČENIKE NA NASTAVI IZUJEDALE STJENICE! RODITELJI BIJESNI, PODNIJELI TUŽBE

– Četiri dana po povratku učenika sa nastave u prirodi od roditelja smo dobili e-mail sa primjedbama. U toku boravka na rekreativnoj, sa skoro 200 učenika bilo je devet učitelja i jedan roditelj kao pratnja učenika koji nastavu pohađaju po individualnom obrazovnom planu. Nisu imali zamjerke niti je bilo problema dok su tamo boravili. Vratili su se 20. juna. Prve pritužbe dobili smo 24. juna. Školi su podnijete ukupno dvije pritužbe ovim povodom – objasnila je za “Politiku” Violeta Marković, direktorka OŠ “Braća Jerković” u Železniku.

Odmah čim je od roditelja učenika saznala da su pojedinu djecu ujele stenice, kao direktor škole ona naglašava da je uputila zahtjeve za preispitivanje situacije u objektu u kojem su djeca boravila i to: Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija – Juta, turističkoj inspekciji, Ministarstvu zdravlja, sanitarnoj inspekciji.

Dalje, ističe, uložila je reklamaciju na putovanje agenciji “Beosonik” koja je putovanje organizovala tako što je dobila tender na javnoj nabavci. Osim toga, pojašnjava direktorica, škola je 30. juna održala sastanak sa roditeljima čija su djeca putovala ili imala neki problem u toku nastave u prirodi na Zlatiboru.

– Dobili smo odgovore svih relevantnih institucija da je za smještaj odgovoran davalac usluge smještaja, to jest objekat. U julu je školu posjetila prosvetna inspekcija kojoj smo dostavili sva dokumenta od prvog saznanja o ovom problemu do svih koraka koje smo preduzeli. Naravno, prosvjetna inspekcija je sačinila zapisnik i škola nije odgovorna za davanje usluge smještaja već objekat. Roditelji su, također, krajem juna podnijeli krivičnu prijavu ili tužbu u Užicu. Škola sarađuje s nadležnim tužilaštvom. Mi smo 19. jula tužilaštvu dostavili sve tražene podatke u vezi sa ovim slučajem, oni su potvrdili da im je stigla dokumentacija koju sam potpisala i poslala. Sačekat ćemo ishod procesa. Zaista smo preduzeli sve što je u našoj moći, iskoristili sva raspoloživa pravna sredstva, i naravno, nastavit ćemo da radimo po zakonu i sarađujemo sa svim relevantnim institucijama ‒ ukazuje Violeta Marković.

Zaštitnik građana prije dva dana je pozvao Ministarstvo prosvjete da obavi nadzor nad radom OŠ „Braća Jerković” da bi se utvrdilo da li je postupala u skladu s propisima kojima se uređuje organizacija i sprovođenje nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj školi. Postupak je pokrenut i prema Ministarstvu zdravlja kako bi se utvrdilo da li je preduzelo mjere iz njihove nadležnosti, objasnili su iz kancelarije ombudsmana.

The post UČENIKE NA NASTAVI IZUJEDALE STJENICE! RODITELJI BIJESNI, PODNIJELI TUŽBE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima