back to top

VAZDUŠASTE KROFNE PUNJENE MLIJEČNIM KREMOM Razgrabiće se sa stola za tili čas

spot_img

Sastojci:

Za krofne:
120 ml toplog mlijeka
1 jaje
40 g putera
7 g suvog kvasca
280 g brašna
40 g šećera
2 g soli

Za punjenje:
500 ml mlijeka
5 žumanaca (oko 75g)
100 g šećera
25 g brašna
25 g kukuruznog skroba
1 kašika ekstrakta vanile
100 g maslaca

Recept za vazdušaste krofne punjene mliječnim kremom:

U posudu dodajte toplo mlijeko, jaje, otopljen puter i suvi kvasac, pa promiješajte dobro. U drugu činiju ubacite brašno, šećer i so i dobro promiješajte suve sastojke, pa u njih ubacite smjesu sa jajetom i kvascem. Zamijesite tijesto špatulom u posudi, pa ga prebacite na radnu površinu. Premijesite rukom, ali nemojte dodavati brašno, možete malo pouljiti ruke ukoliko je tijesto suviše ljepljivo. Stavite tijesto za krofne u činiju premazanu uljem, premaži potom i testo, pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite da ostoji 1 sat. Izvadite tijesto ponovo na radnu površinu, pospite manjom količinom brašna, ponovo premesite u duži valjak, pa podijelite na 8-9 delova. Svaki dio tijesta premesite u manje kugle, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 15 minuta. Rukama razvucite i stanjite kugle tijesta, pa ih ponovo preoblikujte u kuglu. Poredajte po plehu tijesto za krofne obloženim pek papirom, pa prekrijte i ostavite da odstoje 40 minuta. U šerpu dodajte mlijeko, pa uključite ringu na srednju temperaturu. U drugu posudu pomiješajte jaja i šečer, pa umutite žicom. Dodajte prosijano brašno i prosijan kukuruzni skrob, pa dobro promiješajte. Ubacite i ekstrakt vanile, promiješajte, pa postepeno dodajte zagrijano mlijeko, miješajući neprekidno. Potom smjesu za krem uspite u šerpu, pa kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi uz miješanje dok se ne zgusne. Smjesu za mliječni krem stavite u činiju, pa dodajte puter i promiješajte. Ostavite da se krem ohladi prekriven prozirnom folijom u frižideru (oko 30 minuta). Krofne pržite u dubokom ulju sa obe strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vadite šupljikavom lopaticom krofne, pa ih uvaljajte u šećer. Napravite rupu u svakoj krofni pomoću štapića. Mlečni krem stavite u špric za kolače, pa napunite krofne preko rupice.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima