back to top

VELIKA AKCIJA SIPA-E: UHAPŠENO 10 OSOBA, ODUZIMAJU SE STANOVI U SARAJEVU

spot_img

velika akcija sipa-e: uhapšeno 10 osoba, oduzimaju se stanovi u sarajevu

Iz SIPA-e navode kako je do ovog momenta uhapšeno 10 osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo  pranje novca.

– U operativnoj akciji “Bulevar” preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih osoba, kao i da li posjeduju sefove u bankama.

 Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura – saopćeno je.

Dodaje se i kako je prilikom pretresa otkrivena i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz.

– Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu identifikovali su nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem krivičnog djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi s kojim je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodijeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost – navodi se u saopćenju.

Pretresi se realizuju u saradnji sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Više informacija bit će poznato naknadno.

(A. J.)

The post VELIKA AKCIJA SIPA-E: UHAPŠENO 10 OSOBA, ODUZIMAJU SE STANOVI U SARAJEVU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima